Navika pred spavanje koja ubija vašu vezu: Ni loši intimni odnosi ni hrkanje, stručnjaci tvrde da je ovo pravi ubica

Stručnjaci se slažu da pravi ubica veza nisu ni hrkanje ni loši intimni odnosi, već upravo vaš mobilni telefon.

Ljubav
15:04h
Navika pred spavanje koja ubija vašu vezu: Ni loši intimni odnosi ni hrkanje, stručnjaci tvrde da je ovo pravi ubica
Foto: Horázný Josef, Štěrba Martin / ČTK / Profimedia

Vaša noćna rutina listanja Instagrama, Tiktoka ili Fejsbuka mogla bi biti smrtonosna, barem za vaš ljubavni život.

Poznata kao "paralelno listanje", navika tihog prevlačenja po telefonu dok ležite pored partnera može biti smrtna kazna za vašu vezu, kažu stručnjaci.

"U suštini smanjujete šanse za intimnost i privrženost, ili da se samo generalno bavite svojim partnerom", rekla je za "Hafpost" Trejsi Ros, terapeutkinja za parove i porodicu iz Njujorka.

"Povezivanje je ključno za snažnu vezu i mora da se dešava redovno, bez greške, da bi par napredovao." istakla je terapeutkinja.

telefon
foto: Shutterstock

Ležanje u krevetu može biti vreme da se parovi povežu, nešto što Ros kaže nedostaje mnogima. Njeni klijenti se često žale da je druga osoba "stalno na svom telefonu" ili da izgleda "rasejano", što otežava zadržavanje njihove pažnje i, zauzvrat, može da stvori "više odvojenosti".

"Iako je potreba za opuštanjem na kraju dana potpuno razumljiva, teško je poreći štetu koju može da nanese vezi", rekla je ona.

Međutim, psihoterapeutkinja Ejmi Hartstajn, koja živi u Njujorku, rekla je da je možda nerealno očekivati da se parovi potpuno isključe tokom cele večeri.

partneri, veza
foto: Shutterstock

"Sviđalo vam se to ili ne, naši telefoni su tu da ostanu, a neobičan je par koji će ih odložiti na celu noć", objasnila je ona.

"To je način na koji ljudi dobijaju vesti, razgovaraju sa prijateljima i zabavljaju se. Ako je par srećan u vezi, to verovatno nije problem."

Ros je preporučila da se razgovarate o korišćenju telefona, možda tako što ćete pitati drugu osobu da li žele da "nešto radite zajedno" kako bi se udaljili od ekrana.

"Zapitajte se da li koristite telefon da biste izbegli svog partnera, i ako jeste, o čemu se tu radi?" Ros je dodala, napominjući da se telefoni ponekad koriste kao taktika izbegavanja. "Navike se zadržavaju i ukoliko ne pokušamo da ih promenimo, one istrajavaju."

Prevara, Varanje, Par, Krevet
foto: Profimedia

Međutim, ako sumnjate da bi vaš mobilni telefon mogao da zadire u kvalitetno vreme, stručnjaci preporučuju postavljanje ograničenja ekrana, kao što na primer treba da izbegavate telefon za vreme večere, ili da odvojite jedan dan u nedelji da se smirite bez ekrana.

Ako ništa drugo ne uspe, pokušajte sa "paralelnom igrom", čin uključivanja u ono što druga osoba gleda na svom ekranu, bilo da je to video igrica uživo ili Tiktok.

"Ako jedni drugima čitate delove vesti ili pokazujete jedni drugima smešne mimove kućnih ljubimaca, onda i dalje listajte, ali se i povezujete jedni sa drugima. To je cilj", objasnila je doktorka Harnstajn.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs