KAD GA JE PRONAŠLA UMIRAO JE OD GLADI: Ovako su se zaista upoznali Silvana i Toma, njihov 1. susret slama najtvrđa srca

Silvana i Toma upoznali su se na nesvakidašnji način, a mnogi kažu da je njihov susret bio sudbinski.

Ljubav
20:03h Autor:
KAD GA JE PRONAŠLA UMIRAO JE OD GLADI: Ovako su se zaista upoznali Silvana i Toma, njihov 1. susret slama najtvrđa srca
Silvana i Toma, Foto: Printscreen Youtube / Toma Zdravković Official / RezijaAS

Dva velika pevača i dve neverovatno tužne sudbine. Silvana Armenulić i Toma Zrdavković ostavili su neizbrisiv trag u muzici na našim prostorima, a emociju koju su nosili u svojim glasovima do danas niko nije uspeo da dočara. Vanvremenski hitovi uz koje se i veseli i plače ih večno čuvaju od zaborava, a njihov odnos ni decenijama kasnije ne prestaje da intrigira javnost.

Naime, kada bi oni zapevali, sve bi drugo stalo! Prebrzo su nas napustili spletom neverovatnih okolnosti, a i sada ostaje žal što ukrstili glasove i snimili bar jedan duet. Hemija među njima bila je evidentna, ali nikada nisu priznali da su imali romansu, već su naglašavali da među njima vlada veliko prijateljstvo. Čini se da mnoge nisu uverili, ali u njihovim srcima ostala je istina.

Silvana Armenulić je poginula u saobraćajnoj nesreći 1976. kada je imala 38 godina, dok je Toma Zdravković preminuo 1991. od raka prostate u svojoj 52-oj.

Sudbonosni susret u Leskovcu

Za Silvanu se već pročulo, dok je Toma bio anonimni mladić sa snovima da postane pevač i živi od svoje muzike. Upravo vlasnica nezaboravnog glasa prepoznala je u njemu raskošan talenat.

Sreli su se slučajno, u parku u Leskovcu. Naime, Silvana je šetala gradom pre nastupa u lokalnoj poznatoj kafani. Privukao joj je pažnju mladić koji je sedeo na klupi - promrzao i gladan. Nije mogla da odoli i prišča mu je. Upoznali su se, rekao joj je da se zove Toma Zdravković i da mnogo voli da peva. Baš to ime kasnije je postalo simbol pesama sa dušom.

Silvana ga je tada povela na svoj napstup i u jednom momentu mu pružila mikrofon. Kada je Toma zapevao, sva se naježila kao i svi prisutn.

Deset godina nakon toga, odužio joj se tako što joj je napisao hit zbog kojeg je njen popularnost eksplodirala, a reč je o pesma “Šta će mi život bez tebe, dragi”.

Jedan od retkih snimaka na kojem su zajedno

Na Jutjub kanalu "Moje Braničevo" postavljen je redak snimak Tome i Silvane iz februara 1972. godine u društvu poznatih pevača narodne muzike, a među njima je bio i Bora Drljača. Svi oni bili su gosti manifestacije "Karavan Večernjih novosti".

I dok su Bora i Toma bili zvezde u usponu, Silvana je punila dvorane.

Pevačka družina je domaćinski dočekana o čemu svedoči zanimljiva fotografija na kojoj jedu pečeno pile i to prstima. Bio je to događaj koji prepričavaju generacije.

Pored radoznalih meštana goste su dočekali vitezovi "Ljubičevskih konjičkih igara". Istog dana je održan koncert narodne muzike u Domu kulture.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs