KAKO PARTNER UTIČE NA NAŠE ZDRAVLJE: Životni saputnik može da vam podigne pritisak i nagomila kilograme

Prepoznajte loše navike da biste svaki loš uticaj sveli na minimum

Ljubav
Autor:
KAKO PARTNER UTIČE NA NAŠE ZDRAVLJE: Životni saputnik može da vam podigne pritisak i nagomila kilograme
Foto: Shutterstock

Izbor partnera nikada nije slučajan, već uglavnom biramo one koji su nam po nečemu slični, ali se sa njima i međusobno nadopunjujemo. Bez obzira na to da li živite zdravo ili ne, ukoliko vaš životni saputnik ima negativne životne navike, to će svakako uticati i na vas. Čak i ako u početku izgleda da ste potpuno različiti, s vremenom ćete postajati sve sličniji i počećete da razmišljate na sličan način. Zbog toga, uz one dobre, sasvim nesvesno počinjemo da preuzimamo i tuđe loše navike.

partneri svadja
foto: Shutterstock

Depresivan partner nam ruši samopouzdanje

Ukoliko je jedan partner nesrećan, on će biti sklon da kritikuje, pa ćete se jednog trenutka na meti njegovih ili njenih zajedljivih kritika naći i vi. Istraživanja su pokazala da se raspoloženje muškaraca može popraviti u društvu žena, ali ne i obrnuto. Osećaj sreće zavisiti i od hrane koju jedete, odnosno količine šećera u krvi. Zato jedite pomalo, ali često da bi nivo šećera bio optimalan. Umesto tri velika, izaberite pet manjih obroka tokom dana.

jesti, gojazni ljudi
foto: Shutterstock

Od muža/žene može da skoči holesterol

Kada živite s nekim, podsvesno ćete usvojiti i njegove navike u ishrani. Tako, ako žena živi sa muškarcem koji ima visok holesterol, povećava se šansa da i ona oboli jer sa svojim partnerom deli iste nezdrave prehrambene navike. S druge strane, pravilo važi i kada se uloge zamene. Da biste svoju drugu polovinu privikli na zdravu hranu, najbolje je da spremate kuvana domaća jela koja ćete poslužiti uz puno salate. Ovako ćete zdravo jesti, ali i sprečiti da vam se nagomilaju kilogrami.

Ako je pod stresom, i vama se diže pritisak

Ako živite sa nekim ko je pod konstantnim stresom, postoje velike šanse da vam se povećaju krvni pritisak i rizik od srčanih bolesti. Zato, čim uočite prve znake napetosti kod partnera, odreagujte. Da biste ga opustili, predložite mu toplu kupku ili opuštajuću masažu. Ako to ne pomogne, posavetujte ga da odete na druženje s prijateljima ili neka on ode na neku sportsku aktivnost. Muškarac bi svojoj partnerki pod stresom trebalo da preporuči dugu šetnju ili neku fitnes-aktivnost. Naime, vežbanjem se oslobađa endorfin, koji smiruje nerve, a ako vežbate sat vremena nedeljno, smanjićete nivo stresa čak do 75 procenata.

Zbog nesanice se gomilaju kilogrami

Osoba koja ima probleme sa snom može da nagomila kilograme jer sporije sagoreva glukozu i ugljene hidrate. Međutim, ako uspete da uskladite vreme kada odlazite u krevet i ustajete, povećaće se verovatnoća da bolje spavate. U prvom satu spavanja telo pokušava da utone u najdublji deo sna. Da biste lakše zaspali, pre spavanja pojedite bananu jer sadrži triptofan, koji se pretvara u serotonin, a on izaziva pospanost.

erektilna disfunkcija, potencija
foto: Shutterstock

Partnerov libido utiče na i na vaš seks

Ako je vaš partner nezainteresovan za seks, verovatno ćete i vi s vremenom izgubiti interesovanje. Vođenjem ljubavi se oslobađa hormon oksitocin, koji podstiče seksualnu želju, pa tu i leži objašnjenje zašto posle seksa želimo još više nežnosti. Stručnjaci tvrde da se trudom može povratiti seksualna želja, pa tako za početak predlažu da se odredi dan kada će partneri svoj dom pretvoriti u ljubavnu oazu. Prigušeno svetlo, nežna muzika i mekani prekrivači doprineće da se stvori zavodljiva atmosfera. Takođe, sugerišu i da se pre samog seksualnog čina par ljubi i mazi bar pola sata. Tvrde da je uspeh zagarantovan!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs