OBIČNO BI IMALA MUŽA I 2 LJUBAVNIKA U ISTO VREME: Salvador Dali plaćao je debelo da gleda kako njegova Gala zavodi druge

Bili su dvoje ludaka, ekscentrika koji su svoje čudne mozgove ujedinili oko umetnosti. Matematika kaže da minus i minus daje plus, a Salvador Dali i Gala su to dokazali u stvarnom životu

Ljubav
13:19h Autor:
OBIČNO BI IMALA MUŽA I 2 LJUBAVNIKA U ISTO VREME: Salvador Dali plaćao je debelo da gleda kako njegova Gala zavodi druge
Gala i Salvador Dali, Foto: Profimedia

Salvador Dali i njegova supruga Gala živeli su u, za njih savršenom braku dugom 53 godine, ali koliko je samo ludosti i ljubavnika stalo u tih pola veka...

Helena Ivanovna Diakonova bila je ruskinja maslinaste kože i krupnih smeđih očiju. Bila je zanosna, vrlo seksualna i sklona flertu. Uživala je u seksu sa muškarcima, čak i u poznim godinama. Daliju to nije smetalo - šta više, on je to ohrabrivao.

Kada je upoznala 10 godina mlađeg Salvadora Dalija, Gala je bila udata za pesnika Pola Elijara sa kojim je imala ćerku. U isto vreme imala je i ljubavnika Maksa Ernesta. Njen muž je znao za njene ljubavnike.

Kada je upoznala Salvadora Dalija bila je to ljubav na prvi pogled. On je bio mlad, zanosan i lud. Prijala joj je njegova ludost i sama ju je imala na pretek.

"Ona je bila predodređena da bude moja Gradiva, ona koja ide napred, moja pobeda, moja žena".

Za razliku od Gale, Dali je bio nevin. Ona je bila njegova prva i poslednja žena. Ona sa kojom sve počinje i završava. Na njegovim slikama svi ženski likovi imaju Galino lice.

Od 1930. godine Salvador Dali sve svoje slike potpisuje njenim imenom, a umeo je da kaže "Uglavnom tvojom krvlju, Gala, slikam svoje slike."

Ali ni ona mu nije ostala dužna: bila je lavica koja se borila za njega do poslednjeg daha. Njegov agent i menadžer koji je tražio i zahtevao od kupaca i galerista da Daliju plate za njegova dela. Zahvaljujući njoj Dali je postao slikar koji zarađuje od svog rada.

Gala je uživala i rado praktikovala vanbračne veze. Imala je bezbroj ljubavnika za koje je Dali znao, dok je okolo javno pričao kao je on sam nevin, impotentan i zastrašen ženskom anatomijom.

Salvador Dali, Gala Dali
foto: Profimedia

"Uglancao bih Galu da zablista, čineći je najsrećnijom, brinući o njoj više nego o sebi, jer bez nje bi se sve završilo," pričao je umetnik.

1968. godine Dali kupuje zamak u Đironi za svoju Galu, a ona u taj dvorac dovodi mladiće na koje troši ogromno bogatstvo.

Dali se za to vreme okruživao mladim lepoticama koje je samo posmatrao. Govorilo se da redovno organizuje orgije, ali da u njima ne učestvuje.

U 76. godini Dali je morao da prestane da slka jer je imao paralizu pa nije mogao da drži četkicu. Tada postaje manje tolerantan prema Gali, a jednog dana ju je toliko premlatio da joj je slomio dva rebra.

Salvador Dali, Gala Dali
foto: Profimedia

Da bi ga smirila Gala mu je davala velike količine valijuma zbog čega je bio letargičan, a mozak mu je stradao zbog amfitamina.

10. juna 1982. godine Gala je preminula, a Dali je oblači u krv crvenu haljinu i sahranjuje u dvorištu zamka u kojem je živela. U vreme smrti bila je u vezi sa 22-godišnjim glumcem.

Kad je Gala umrla Salvador Dali gubi sve konce u životu. Često su ga nalazili kako spava na njenom grobu, trese se ili zavija kao vuk.

Svoju ženu nadživeo je 7 godina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs