Zanimljivo

Zagrljaj kao lek: Prigrlite voljenu osobu i rešite se povišenog krvnog pritiska!

Lek koji je besplatan, a znači mnogo je upravo zagrljaj. Rešite se stresa, pojačajte imunitet i izlečite štucavicu
Zanimljivosti
12:40h Autor:
Zagrljaj kao lek: Prigrlite voljenu osobu i rešite se povišenog krvnog pritiska!
Foto: Shutterstock

Svi volimo da se grlimo i da na taj način pokažemo nama bliskim ljudima koliko nam znače. Pročitajte kako tako lepa navika može da koristi i vama samima:

Zagrljaj snižava krvni pritisak - Ljudski kontakt blagotvorno deluje na emocionalno stanje, ali i na zdravlje. Grljenjem prijatelja, partnera ili člana porodice otpušta se hormon sreće, oksitocin koji snižava krvni pritisak, smanjuje stres i napetost. Već nakon 20 sekundi grljenja raste zadovoljstvo i osećaj privrženosti.

Dodir koji jača imunitet -

Osim što čuva srce i vene, zagrljaj jača imunitet i ublažava bol. Nežan stisak grudnog koša i emocija koju nosi dodir nosi stimuliše proizvodnju belih krvnih stanica, pravih boraca protiv raznih bolesti. Osim toga, grljenjem se povećava prokrvavljenost kože i opušta mišiće.

Borac protiv stresa - Grljenje smanjuje nivo hormona stresa, kortizola, potvrdili su naučnici sa američkog Univerziteta Kalifornija. To je najvidljivije kod novopečenih majki i novorođenčeta jer se izlučuju hormoni koji ih zbližavaju. Deca odrasla u okruženju bez pažnje i ljubavi imala slabije razvijen mozak od druge dece.

Lek za štucanje - Zagrljaj gradi poverenje, povezuje i jača osećaj sigurnosti, ali i leči štucanje. Snažno stiskanje dijafragme sprečiće kontrakcije, a samim time i zvukove koje proizvodimo štucanjem.

Grljenje s nepoznatima izaziva anksioznost - Grljenje ljudi koje ne poznajete nije najbolji izbor, slažu se stručnjaci. Bliski kontakt sa nepoznatim povećava anksioznost. Pozitivnog u zagrljaju sa strancem ima samo ako se oni koji se grle međusobno veruju i dele slične osećaje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs