saznajte više

Ova biljka je najlepši ukras svakog doma: Lako se održava, donosi potrebnu vlažnost isušenom vazduhu! (FOTO)

Monstera, efektna biljka velikih zelenih listova je novi hit u uređenju enterijera, a zahvaljujući svom izgledu svi je žele u svojim domovima

Zanimljivosti
10:22h Autor:
Ova biljka je najlepši ukras svakog doma: Lako se održava, donosi potrebnu vlažnost isušenom vazduhu! (FOTO)
Monestera, Foto: Shutterstock

Monstera je biljka penjačica koja uspeva u toplim i vlažnim područjima, posebno u kišnim šumama Srednje i Južne Amerike gde može narasti i do deset metara u visinu, a za podršku koristi okolna stabla uz koja se penje.

Monstera je oposebno korisna u zimskim mesecima kad se prostori greju, jer donosi potrebnu vlažnosti isušenom vazduhu.

Punog naziva 'Monstera deliciosa', ova biljka prepoznatljivo oblikovanih listova uneće poseban šarm u svaki dom, a sjajna je stvar što nije zahtevna za održavanje.

Odgovara joj sobna temperatura od 18 do 22 Celzijusa i vlažna i topla zemlja. Od marta do avgusta svakih 14 dana treba u zemlju dodavati gnojivo, a listove je dobro povremeno oprati kako bi biljka mogla da diše. Po potrebi je presadite i pri tome pripazite da se ne ošteti njen koren.

Kućne biljke koje teraju nemir i neslogu: One leče zatrovan prostor i otkriva bolesti!

foto: Shutterstock

U poslednje vreme ova zanimljiva biljka raskošnih, rascepljenih listova postala veliki hit u uređenju enterijera, a uklapa se u svaki prostor.

Osim kao žive biljke, monstera se može naći i na dezenima nameštaja, tapeta ili tepiha, ali i vrlo kao efektan ukrasni detalj. Često se pojavljuje u kombinaciji s nežnom ružičastom ili pak s belom ili crnom.

Ipak, oprez! Vlasnici kućnih ljubimaca moraju dobro da pripaze jer je ova biljka une da bude otrovna, ne samo za mačke i pse, već i za ljude.

Zato im se savetuje da umesto prave monstere nabave veštačku biljku ili listove koji deluju neverovatno dekorativno, a bez da su stalno u strahu za kućne ljubimce i decu.

Unose sreću, blagostanje i novac: Ove biljke obavezno treba da imate u kući!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs