Čudo prirode

Zašto je na egzotičnim plažama nestvarno beli pesak: Iza njegove lepote krije se odvratna istina! (VIDEO)

Predivno more i prekrasne peščane plaže jedan su od razloga zašto svi sanjarimo o njima. Ali taj predivni pesak je zapravo rezultat probave jedne vrste ribe

Zanimljivosti
14:08h Autor:
Zašto je na egzotičnim plažama nestvarno beli pesak: Iza njegove lepote krije se odvratna istina! (VIDEO)
Foto: Shutterstock

Peščane bele plaže na Havajima su delo prirode, nisu veštački stvorene, ali za njihovu belu boju zaslužna je jedna riba. Odnosno izmet te ribe. Reč je o egzotičnoj ribi papagaju predivno plavo-žute boje.

One naseljavaju koralne grebene oko Maldiva, Bahama i Havaja. Jedu uglavnom mrtve korale što pomaže revitalizaciji koralnog ekosistema jer se grickanjem korali čiste od naslaga algi, piše Reader's Digest.

Pogledajte kako izbacuje pesak:

Riba papagaj ima dva seta zuba, debelo crevo, ali nema želudac. Prilikom hranjenja gutaju alge i sitne komadiće korala, pa ga nakon delimičnog varenja izbacuju iz organizama u obliku belog peska, i to u velikim količinama.

Naučnici smatraju da svaka odrasla riba godišnje proizvede oko 380 kilograma peska. Ovaj pesak se skuplja na dnu okeana, koje talasi tokom (ne)vremena nanesu na obale ovih ostrva.

Peščani raj na zemlji: 10 najlepših plaža za opuštanje! (VIDEO)

foto: Shutterstock

Bez obzira na način na koji je pesak nastao, ne morate brinuti - on nije opasan za zdravlje. To su samo sitni komadići korala.

Ali treba imati na umu da nije sav beli pesak na plažama tog porekla. Na primer, na Floridi većina belog peska nastala je od kvarca i zove se kvarcni pesak. Nastao je raspadanjem stena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs