Detaljno objašnjenje

Od stolnjaka do ikone: Kompletan vodič za spremanje i organizaciju slave!

Slavu je po pravilu, običajima i crkvenim verovanjima obavezno slaviti kod kuće

Zanimljivosti
Autor:
Od stolnjaka do ikone: Kompletan vodič za spremanje i organizaciju slave!
Foto: Shutterstock

Organizovanje slave za domaćine uvek predstavlja poseban izazov. Iako smo svi svesni činjenice da gozba nije niti bi trebalo da bude glavna stvar kod krsne slave, ipak svi imaju veliku želju da svoje goste ugoste na što bolji način. I toj želji se ne može prigovoriti.

Organizacija slave kod kuće

Slavu je po pravilu, običajima i crkvenim verovanjima obavezno slaviti kod kuće, a ne u restoranima, kaficima ili iznajmljenim prostorima. Bez obzira na to koliki je vaš dom, uvek možete prilagoditi spisak gostiju vašim mogućnostima ili Slavu proslaviti u nekoliko dana uzastopno ukoliko nikoga ne želite da izostavite.

Slavski stolovi

Postoje različite varijante slavskih stolova koji mogu biti jednostavno rešenje za ugošćavanje većeg broja ljudi. Rasklopivi stolovi su idealni za one koji svake godine premeštaju svoj nameštaj da bi životni prostor prilagodili Slavi. Ovakvi stolovi mogu biti i do 3,5 metara dužine, odnosno i za do 16 osoba kada su raskopljeni, dok sklopljeni mogu zauzimati i manje od metar sa metar. Sklopljene ih možete držati u uglu stana ili kuće kao policu ili mali pisaći sto, ili ga jednostavno odložiti u podrum ili na tavan do sledeće prilike. Isto važi i za stolice koje se mogu sklapati, mada su klupe možda pogodnije rešenje, jer sklopljene mogu zauzimati jako malo mesta, a mogu se čuvati i imati svoju praktičnu primenu na terasama ili u dvorištu preko cele godine. Ukoliko niste u mogućnosti da prvih godina kupite nov sto ili stolice sigurno je da ih možete pozajmiti od prvog komšije ili rođaka. Svako će vam izaći u susret s obzirom da je Slava nešto što je svima zajedničko i blisko.

Predlog trpeze za Svetog Nikolu: Najlepša posna jela koja ste ikad probali!

foto: Shutterstock

Stolnjaci

Ukoliko je prostor u kome ste planirali da slavite Slavu mali, jednobojni svetliji stolnjak je pravi izbor. Ukoliko je prostor veći možete pustiti mašti na volju što se tiče šara, boja i geometrijskih oblika. Nadstolnjak je odlična ideja za svečaniji izgled vaše slavske trpeze. Danas postoje najrazličitiji dezeni nadstolnjaka, bilo da su pamučni bilo da su oni od papira za jednokratnu upotrebu. Imaju divne šare, lako ih je zameniti, a svake godine sebi možete priuštiti novi izgled slavske trpeze.

Slavski setovi, pribor, čaše

Obratite pažnju na vreme šta je to što vam je zaista potrebno za posluživanje, da ne biste na dan Slave shvatili da vam nešto nedostaje. Potrebno vam je nekoliko vrsta čaša, za vodu i sok, za vino, za rakiju, za neko drugo žestoko piće, na primer viski. Ne zaboravite da vam je neophodan set šoljica za kafu, s obzirom da veliki broj gostiju prvo popije kafu pa seda za sto. Zatim, potreban vam je set tanjira dubokih i plitkih za predjelo, čorbu i glavno jelo kao i tanjirići za kolače. U zavisnosti od toga koliko ste gostiju planirali, važno je da imate dovoljan broj, po mogućstvu istih ovala za predjelo, zatim činija za čorbu ili supu, kao i ovala u kojima ćete servirati glavno jelo. Ono što ćete sigurno na svojoj trpezi imati su različite vrste salata tako da morate planirati dovoljan broj činijica u kojima ćete iste servirati. Torte i kolači su obavezan deo svake slavske trpeze i potrudite se da ih što lepše servirate i aranžirate, ali i da imate potreban broj dekorativnih ovala. Naravno, nemojte zaboraviti pribor za jelo, kao i pravilno serviranje istog, prema redoledu korišćenja.

Slavski aranžmani

Kada već posvećujete pažnju izgledu svoje slavske trpeze lepo je da se na stolu pojavi aranžman koji će upotpuniti celokupan izgled i naglasiti koliko ste pažnje posvetili dekoraciji. To može biti buket cveća u vazi ali mogu biti i sveže voće ili povrće u pletenoj ili staklenoj činiji, ili pak kombinacija i cveća i sezonskih plodova. Ne postoje nikakva ograničenja, samo je potrebno da se prepustite slavkom raspoloženju.

Kako se nekada poštovala slava: Dan kada je dom svečara postajao crkva Božija!

foto: Kurir / Nebojša Mandić

Dekoracija slavskog stola

Mnogo je različitih ideja koje možete primeniti za dekoraciju slavskog stola. Sve je vaš izbor, pravila ne postoje. Stoljnjak, pribor, tanjiri, čaše... možete ih postavljati kako god želite i dokle god ste vi zadovljni izgledom, sigurno je da će biti i vaši gosti, ali i vaš svetac zaštitnik koga slavite. Salvete možete koristiti u boji stoljnjaka ili pak u potpuno suprotnoj boji, a ukoliko želite malo originalnosti, možete nabaviti platnene salvete umesto papirnih. Ovo će dati notu tradicionalnosti vašoj slavskoj trpezi a ne zahteva previše truda, potrebno ih je samo oprati u mašini i odložiti u ormar do sledeće svečanosti.

Ukoliko vam je važan raspored sedenja gostiju postoji mnogo elegantnih načina na koje možete da naznačite gde bi ko trebalo da sedne. Možete napraviti ukrasne kartončiće sa imenima i iste postaviti na tanjire. Ukoliko imate vremena, kartončiće može ukrasiti nekim svećem, obmotati ih oko salvete ili ih okačiti na čaše za vino.

Pazite na to da bi svi trebalo da imaju mesta za sedenje i jelo, i da sto ne bi trebalo da bude prenatrpan. Prilikom serviranja jela, pratite redosled i nemojte sve ostavljati na stolu. Na primer, kada sevirate čorbu, trebalo bi prvo da sklonite predjelo i prateće priloge sa stola.

Ikona u vašem domu

Ikona je obavezna u svakom hrišćanskom domu. Ikona krsne slave postavlja se uvek na istočnom zidu u dnevnoj sobi ili trpezariji. Na zidu na kome se nalazi ikona ne bi trebalo da se nalaze neke druge slike, posteri... Ikonu je poželjno kupiti u crkvi ili crkvenoj prodavnici, i potrebno ju je odneti svešteniku na osvećenje. Tek osvećena ikona se postavlja u hrišćanski dom.

Slavska trpeza i šta se mora naći na svakoj

Ono što je najvažnije za slavsku trpezu je da se mora spremati sa ljubavlju, verom i radošću, a u skladu sa svačijim mogućnostima. Slavu treba slaviti uvek, bez obzira na okolnosti, u sreći i nesreći, u veselju ali i u žalosti, i kada se ima, i kada se baš i nema. Za slavsku sveću, kolač, crno vino i tamjan trebalo bi da se skupi tokom godine i da se uz molitvu porodica zahvali svom svecu zaštitniku što i jeste svrha slavljenja Slave.

Na svakoj slavskoj trpezi, pored raznih slatkih i slanih đakonija koje domaćice spremaju moraju se bezuslovno uvek naći slavska sveća, slavsko žito, slavski kolač i crno vino.

Slavski kolač

Slavski kolač simbolizuje žrtvu blagodarnosti Bogu što smo spaseni od naših grehova. Lomljenje kolača u obliku krsta prestavlja Isusovo stadanje radi nas, a prelivanje polomljenog kolača vinom, koje simbolizuje Isusovu krv, označavamo da smo Hristovom krvlju očišćeni od sopstvenih grehova. Na dan uoči slave, ili u nekim krajevima na sam dan Slave, domaćica mesi slavski kolač od čistog pšeničnog brašna, soli i vode. Osvećena vodica, koju je sveštenik svetio pred Slavu koristi se prilikom spravljanja slavskog kolača. Nakon sečenja kolača, domaćin i ukućani jedu po deo kolača, a ostatak se postavlja na trpezu tako da svako od gostiju može uzeti po deo.

Stari recept za slavski kolač: Ovako se mesi i ukrašava prema sprskoj tradiciji!

foto: Shutterstock

Slavska sveća

Slavska sveća je simbol prinosa žrtve. Za Slavu bi po pravilu trebalo kupiti sveću od pravog pčelinjeg voska. Ona se na dan Slave stavlja u svećnjak - čirak i posebno ukrašava. Neposredno pred rezanje kolača, domaćin se prekrsti, izgovori molitvu, celiva sveću i pali je šibicom. Ukoliko se slavski kolač lomi u crkvi sveća se pali nakon što se domaćin vrati iz crkve. Sveća gori celoga dana na dan Slave. Ne gasi se rukom, već je domaćin gasi vinom. Potom se sveća odlaže pred ikonu ili na neko drugo svečano mesto i tu stoji do sledeće godine.

Slavko žito (koljivo)

Slavsko žito je simbol vaskrsenja i večnog života. Kuva se od čistog i otrebljenog pšeničnog zrna, u čistoj vodi. Nakon što se procedi, žito se melje, i u njega se dodaju šećer, mleveni orasi, muškatni orašćić i malo vanilin šećera. Žito se stavlja u plitku činiju i po površini se pospe mlevenim orasima ili šećerom u prahu. U centar žita se stavlja manja sveća koja gori dok traje obred lomljenja slavskog kolača. Nakon obreda slavsko žito se preliva crnim vinom, sveća se gasi i vadi.

Slavsko vino

Slavko vino simboliše krv koja je tekla iz Hristovih rana. Vinom se preliva slavski kolač prilikom rezanja, kao i slavsko žito, kao simbol čišćenja od grehova. Slavska sveća se obavezno gasi vinom i nikako drugačije.

Spremanje trpeze za posne slave

Slave same po sebi nisu ni posne ni mrsne, to jednostavno zavisi od dana kada se Slava proslavlja. Nikoljdan je uvek u Božićnom postu i uvek se tako i priprema. Ostale Slave su uvek posne ako se slave sredom ili petkom kada se posti, ili na dan koji je u crkvenom kalendaru označen kao postan. Na dan Slave ukoliko je posna, potrebno je da posti cela porodica i da celokupna slavska trpeza bude pripremljena posno. Smatra se velikim grehom ukoliko se za Slavu priprema mrsna hrana, a trebalo bi da se posti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs