Feng Šui saveti

Izbegnite nervozu i stres: Provedite praznike u veselju uz jednostavne savete!

Pre nego što okrivite svoje najbliže za unošenje stresa i napetosti osmotrite svoj dom i način na koji ga uređujete za praznike

Zanimljivosti
Autor:
Izbegnite nervozu i stres: Provedite praznike u veselju uz jednostavne savete!
Foto: Shutterstock

Iako s veseljem očekujemo praznike, ovi su dani često ispunjeni nervozom, umorom i osećajima poput razočaranja i malodušnosti. Izluđuju li vas ili deprimiraju praznična druženja? Jesu li vam porodična okupljanja više napor nego užitak?

Pre nego što okrivite svoje najbliže za unošenje stresa i napetosti osmotrite svoj dom i način na koji ga uređujete za praznike. Kako biste postigli ugodnu atmosferu i smanjili nervozu i napetost, možete primeniti nekoliko jednostavnih saveta.

Za ukrašavanje često upotrebljavamo preveliku količinu žarke crvene boje i puno sjajnih bleštavih predmeta, upaljenih sveća i treptave ukrasne rasvete.

Sve te dekoracije mogu doprineti svađama i nervozi budući da deluju podsticajno na naš um. Stoga se preporučuju ukrasi tamnozelene boje radi postizanja pozitivnog raspoloženja. Zimzelene grančice, venčići, dekoracije i zeleni stonjaci odlično će ublažiti prejako delovanje crvene boje i rasvete u prostoru.

Kad okitite jelku, stavite je baš na ovo mesto: Novac će dolaziti kao lud!

foto: Shutterstock

Čest je slučaj da kroz godine skupimo veliki broj ukrasa i dekoracija – pre svake Nove godine kupimo još nešto novo, a staro ne bacimo. Nemojte stavljati sve ukrase, napravite selekciju i odaberite samo ono što vam se zaista sviđa i svakako pripazite na količinu.

Budući da je vaš dom i bez ovih dodatnih predmeta u velikoj meri popunjen nameštajem, lako može doći do potpune zagušenosti prostora što dovodi do nervoze i želje za svađanjem. Odjednom naš prostor postaje mnogo manji nego što smo navikli pa svi na podsvesnom nivou postajemo pomalo klaustrofobični.

Ako je moguće, poželjno je da nekoliko manjih komada nameštaja maknete kako ne bi došlo do prenatrpanosti i otežanog kretanja kroz dom. Skladno tome, odaberite jelku prikladne veličine i nemojte je preterano nakititi. Prevelika novogodišnja jelka zatvoriće ceo prostor na isti način kao da ste stavili masivan orman u malu sobu.

Praznična idila: 10 saveta da vam dom zablista u Novoj godini!

foto: Shutterstock

Kako biste doprineli kvalitetnijoj povezanosti porodice, poželjno je da svaki član postavi barem jedan ukras na jelku budući da tim činom postavlja i svoju energiju.

Takođe se osim plastičnih i staklenih kuglica preporučuju ukrasi od tkanine poput mašni i traka budući da će one svojom teksturom “omekšati” ukupne dekoracije.Praznični sto poziva nas na prijatno druženje, a za pozitivnu atmosferu i ležernu komunikaciju najpovoljniji je okrugli sto. Kod pravougaonog stola nikako se ne preporučuje da supružnici sede jedan nasuprot drugog budući da je to pozicija rivalstva.

U praznično doba emocije su pojačane pa su osim prijatnih trenutaka često prisutne svađe i nesuglasice. Kad supružnici sede u poziciji rivalstva, još će lakše doći do nesporazuma. Sto ukrasite s puno tamnozelenih ukrasa i tkanine.

Za ugodnu atmosferu svakodnevno zapalite aromatičnu sveću s uljima mandarine, narandže, limuna ili cimeta.

Ovih dana često fotografišemo, pa je poželjno imati na umu da je fotografija s troje ljudi poređanih u jednom redu izuzetno nepovoljna. U slučaju da se porodica sastoji od tri osobe, one treba da poziraju u formi trougla pri čemu se osoba koja najviše zarađuje smešta u gornju poziciju.

Stara verovanja i običaji za decembar: Od davnina poštovani u našem narodu!

foto: Shutterstock

Pokušajte svaki dan da odete u šetnju kako biste izbjgli stvaranje tenzija koje u nama nastaju zbog previše hrane, svetlucavih predmeta, sveća (energija vatre) i povećanog broja gostiju.

Nakon šetnje popijte topli napitak u koji ste stavili začine poput cimeta, karanfilića, muškatnog orašćića i đumbira.

U doba darivanja ne treba da zaboravimo na one koji ne mogu da uživaju u praznicima. Stoga pregledajte igračke i odeću svoje dece, špajz, garderobni ormar i cipele. Sigurno ćete pronaći puno stvari koje ne upotrebljavate – podelite to svoje blago s onima koje naša odeća, igračke i hrana mogu itekako usrećiti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs