Razmišljajte pozitivno

Kako da oterate negativne misli: Saveti stručnjaka za život bez straha i stresa!

Budućnost tek treba da se dogodi, zato je važno zamišljati kako se stvari odvijaju na najbolji mogući način i preduzeti pozitivnu konkretnu akciju usmerenu prema željenom ishodu

Zanimljivosti
Autor:
Kako da oterate negativne misli: Saveti stručnjaka za život bez straha i stresa!
Foto: Shutterstock

Većina nas ponekad u životu kao da upadne u negativnu rutinu, zato moramo naći način da neutralizujemo misli koje nas uznemiruju, da im oduzmemo moć i pokrenemo spiralu pozitivnog načina razmišljanja u kojem pozitivne misli daju pozitivne rezultate, kaže Džejmi Baret, stručnjak i savetnica za feng šui.

I dodaje kako svaki dan obećava nove prilike za to. To ne znači, ističe, da treba da poričemo ako se nešto negativno zaista događa u našem životu, ali moramo izbeći da neprestano u glavi vrtimo uznemirujući scenario, jer teško je napraviti korak napred ako upadnemo u spiralu negativnih misli. Važno je biti svestan realnosti svoje situacije, ali valja imati kontrolu nad vlastitim umom odbijajući zamišljati najgore.

Budućnost tek treba da se dogodi, zato je važno zamišljati kako se stvari odvijaju na najbolji mogući način i preduzeti pozitivnu konkretnu akciju usmerenu prema željenom ishodu. Pokušajte negativne fantazije da nadjačate pozitivnima. Mnogi ljudi imaju osećaj da pozitivne vizualizacije nisu realne, ali nisu svesni da ni kad su u negativnoj spirali koja ih vuče dole takođe nisu u realnosti.

Oslobodite se negativnih misli za 5 minuta: Više nećete brinuti o onome šta je bilo i šta će biti!

foto: Shutterstock

Zato kad god možete, uložite napor da budete u pozitivnoj spirali. I zapamtite: imate moć nad svojim mislima, ističe Baret te navodi svoje dve omiljene tehnike uklanjanja negativnosti, koje preporučuje u trenucima kad smo uplašeni, pod stresom, neraspoloženi ili nam je teško.

Prva je tehnika preuzeta od afričkog plemena o kojem su pisali Džoel i Majkl Levi u knjizi "Živeti u ravnoteži". U tom plemenu decu od najranije dobi uče da budu svesna svojih misli. Ako, na primer, nekoga obuzme zla slutnja "Šta ako je iza onog drveta lav koji će me pojesti?", naučen je da prepozna negativnu misao i na nju odgovoriti govoreći sam sebi: "To je priča koja se neće dogoditi!" Isto tako kad krenete putem pesimističnog mišljenja"šta ako..." - stanite i recite glasno: "To je priča koja se neće dogoditi!" Preusmeravajući svoje misli, osetićete veliku razliku.

Drugi jednostavan način uklanjanja negativnih misli je govoreći: "Izbriši, izbriši!" Pritom prelazite rukom po vazduhu kao da negativnu misao brišete sa školske table. Ova tehnika omogućuje prekidanje trenutnog stanja promenom akcije i/ili onoga što se govori. I zaista deluje, uverava Baret: "Prestanite sve da doživljavate tako ozbiljno. Zabavite se ostajući pozitivni."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs