Čari pregovaranja

Otkrivamo vam kako da tražite i dobijete povišicu: Izborite se za zasluženo!

Pre svakog takvog sastanka na kome je tema upravo vaša povišica, dobro je da sami promislite u kom ste statusu i koja je zapravo vaša vrednost u smislu rada, napretka i doprinosa na poslu

Zanimljivosti
15:28h Autor:
Otkrivamo vam kako da tražite i dobijete povišicu: Izborite se za zasluženo!
Foto: Shutterstock

Ako mislite da ste zaslužili povišicu, izborite se za nju, ali se svakako dobro pripremite za pregovore sa svojim poslodavcem. U nastavku donosimo nekoliko ključnih stvari koje bi vam mogle biti od pomoći.

Verujemo da ste se svi susreli s čarima pregovaranja oko povišice. Bilo da ste je inicirali sami ili ređe, da ju je inicirao vaš poslodavac. Ali, nezavisno od toga, dobro je imati dobru strategiju tačnije plan na koji to način izvesti i kako u tim situacijama uopše pregovarati sa dobrim argumentima.

Pre svakog takvog sastanka na kome je tema upravo vaša povišica, dobro je da sami promislite u kom ste statusu i koja je zapravo vaša vrednost u smislu rada, napretka i doprinosa na poslu. Trebali biste u tom slučaju imati dobru pozadinu i konstruktivno opravdanje i naravno, realna očekivanja. Dobro bi bilo da se u tom slučaju raspitate i saznate od kolega koji rade isti posao kao i vi i na istim ili barem sličnim pozicijama kako se kreće neki prosek plata, čisto da ne “odlutate” ili slučajno umanjite svoju vrednost.

Ne dozvolite da vam sole pamet lošim savetima: Vaša karijera je vaša stvar!

foto: Shutterstock

Isto tako, poželjeno bi bilo da strateški dobro osmislite svoj pristup i taktiku u razgovoru s poslodavcem. Da postavite ključna pitanja, uputite ga i osvestite na temelju čega je uopšte tražite, a da pritom budete samouvereni u svojim argumentima i da ga još jednom podsetite koliko ste zapravo celom timu vredni i koliki je vaš doprinos. Neretko poslodavci nisu niti svesni šta sve zapravo radite, koliko se vaš opseg posla povećao i koje su sve vaše nove-stare-dodatne dužnosti za koje biste svakako trebali biti nagrađeni.

Istaknite i neke svoje dodatne dužnosti kojih ste se sami prihvatili (ili su se same od sebe nametnule), jer ste smatrali da to itekako doprinosi vašem poslu i rezultatima uopšte. Prisetite se nekih konkretnih slučajeva i projekata na kojima ste radili, a koji su se sjajno odrazili na posao generalno. Uvek je dobro poslodavca podsetiti na takve stvari.

Kvalitetno odrađivati svoj posao kao i uloženo vreme u njega nije dovoljno dobar razlog za traženje povišice. Ključno je u svemu tome istaknuti kako ste itekako izašli iz svojih zadatih okvira, kako ste doprineli timu upravo tim svojim postupcima i koliko to utiče na krajnji rezultat poslovanja. Ako je potrebno, imajte i konkretne (financijske) brojke koje to dokazuju kako biste samim pregovorima pristupili sa tehnikom crno na belo, jer činjenica je da poslodavci neretko u svemu na kraju vole da vide “brojke”. U svakom slučaju, ako mislite da ste povišicu zaslužili, izborite se za nju!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs