Obavezno pročitajte

Jedna zavodnica platila životom: Pet skandaloznih afera koje su promenile istoriju!

Istorija je puna velikih ljubavnih priča, ali neke su uticale na buduća zbivanja više od drugih...

Zanimljivosti
Autor:
Jedna zavodnica platila životom: Pet skandaloznih afera koje su promenile istoriju!
Elizabet Tejlor i Ričard Barton, Foto: Profimedia

O mnogim su istinitim ljubavnim pričama snimani filmovi i pisani romani. Neke su priče bile kao iz bajke, dok su one, počele u seni kao preljubničke veze, bile i ostale najintrigantnije.

Donosimo neke od najznačajnijih takvih veza: Meri Godvin i Persi Biš Šeli

Jedna od najznačajnijih književnih istorijskih veza počela je 1814. godine kada su se upoznali 16-godišnja Meri Godvin i 21-godišnji, oženjeni, pesnik Persi Šeli. Upoznali su se tajno na grobu Merine poznate majke, sufražetkinje Meri Vulstounkraft, gde je pala "ljubav na prvi pogled" zbog koje je mlada spisateljska nada ostala trudna, a Šeli se otuđio od supruge.

Ljubavnici su se venčali nekoliko godina posle, kad je Šelijina trudna supruga počinila samoubistvo, tako što se utopila u Hajd parku. Brak je pak okončan kada se pesnik utopio nekoliko godina kasnije, iako su u međuvremenu stvorili nekoliko književnih remek-dela, uključujući i Merinom "Frankensteina" kojeg je napisala na odmoru u Švajcarskoj, sa Šelijem i Lordom Bajronom 1816. godine.

Katarina II Velika i Grigorij Aleksandrovič Potemkin Svakoj velikoj carici treba savetnik, vojni strateg, srodna duša i dečko za razonodu, a u slučaju Grigorija Potemkina, on je bio sposoban da izvršava sve ove uloge. Katarina Velika upoznala je Potemkina kada joj je mladi zapovednik (10 godina mlađi od nje) pomogao da svrgne s prestola svog razočaravajućeg supruga cara Petra III, 1862. godine. Njihova žestoka veza konzumirana je prvi put u sauni u podrumu Zimskog dvorca. Ovaj par predstavljao je snažne političke saveznike sledećih decenija. Ali kako je rasla Potemkinova uloga na dvoru, tako se smanjivala ona u Katarininoj spavaćoj sobi i to do te mere da je postao svojevrsni svodnik koji je carici nastavio da dovodi mladiće koji bi joj se mogli svideti.

Čarls Dikens i Neli Ternan Ni književni geniji nisu otporni na krizu srednjih godina. Do 1857. godine, 45-godišnji viktorijanski novelista bio je na vrhuncu moći i navodno uzoran suprug i otac devetoro dece. Ali zatim je započeo vezu sa Elen "Nelly" Ternan, talentovanom mladom glumicom koju je zapošljavao, a koja je bila tek godinu dana starija od njegove tada 17-godišnje ćerke. Ova afera predstavlja najbolje i najgore trenutke života pisca. Dikensov brak se raspao, a sledećih 13 godina (do smrti) proveo je sa Neli, premda ga je neumoran i uspešan trud da njihovu vezu sakrije od javnosti možda pogurao u smeru smrti. Veruje se da je Neli inspirisala neke tamne, tajnovite karakteristike njegovih kasnijih dela i nekoliko likova, uključujući i Estelu u "Velikim očekivanjima".

Henri VIII i Ana Bolen Ovaj istorijski par, portretiran u mnogim filmovima, knjigama i serijama, oduvek je privlačio pažnju javnosti, iako su detalji oko njihove veze do danas ostali nepoznati. Čini se da je uprkos godinama čestita udvaranja seksualna veza Ane i Henrija stvarno počela tek kada su se venčali i nakon što je njegov prethodni brak razvrgnut. Henrijev pokušaj da legalizira brak sa Anom uzrokovaće poznato razdvajanje Engleske od rimokatoličke crkve, nakon čega će kratki brak rezultirati rođenjem buduće kraljice Elizabete I i odscecanjem glave Ane.

Elizabet Tejlor i Ričard Barton Kao da je sudbina htela da se ovaj poznati par upozna dok su glumili drugi poznati par u filmu "Kleopatra" 1963. godine. I Tejlor i Barton su u to vreme bili u braku sa drugim ljudima, ali su između njih sevale iskre od prvog susreta i bilo je jasno da će započeti neverovatna afera.

Njihov desetogodišnji "brak veka" bio je nešto najbliže rijaliti televiziji 1960-ih godina, jer je konstantno privlačio tračeve i horde paparaca. Razveli su se 1974. godine, da bi se ponovo venčali sledeće godine i opet razveli ubrzo nakon toga.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs