Da li ste znali?

Veš propada i ne pere se kako treba: 7 grešaka koje pravimo sa mašinom!

Osim što odeću čini baršunastom i mekom, omekšivač još i olakšava peglanje. Ali, postoji i negativna strana

Zanimljivosti
Autor:
Veš propada i ne pere se kako treba: 7 grešaka koje pravimo sa mašinom!
Foto: Shutterstock

Ništa ne zvuči lakše nego staviti veš i oprati ga u mašini.

Ali, koliko god trivijalno zvučalo, nije sve baš tako jednostavno! Dok mašina obavlja svoj posao, zahvaljujući našim greškama, veš nam propada i ne pere se kako treba!

1. Previsoka temperatura

Odeća će zadržati svoj oblik i boju ako je perete na nižim temperaturama. Hladna i topla voda su u stanju da otklone prljavštinu isto kao i vruća, ukoliko imate dobru mašinu i kvalitetan deterdžent. Samo donji veš, peškiri i kuhinjske krpe zahtevaju otkuvavanje na 90 stepeni zbog dezinfekcije, a sve ostalo možete da perete na nižim temperaturama.

2. Flekavim stvarima treba "predpranje"

Grešite ako mislite da je dovoljno da odeću sa "težim" flekama ubacite u mašinu i da će se tako oprati. Ovakvu odeću prvo properite na ruke i skinite fleke koliko god možete, a onda pustite mašinu da obavi ostatak posla.

3. Previše praška ili omekšivača

Oznaka maksimum u pregradama za prašak i omekšivač ne stoji tu bez razloga! Višak deterdženta može da začepi izlaz iz posude u mašinu i stvori neprijatan miris, dok veliki višak omekšivača nijedna mašina ne može potpuno da ispere.

Otapa kamenac i prljavštinu iz mašine i creva: Da veš ponovo miriše na svežinu i čistoću! (RECEPT)

foto: Shutterstock

4. Omekšivač za svaku vrstu odeće

Osim što odeću čini baršunastom i mekom, omekšivač još i olakšava peglanje. Ipak, postoji i negativna strana - učestalo tretiranje omekšivačem smanjuje sposobnost apsorpcije, pa je najbolje da ga za peškire, sportsku opremu i komade od miktofibera, elastina i spandeksa, uopšte i ne koristite.

5. Pranje intimnog veša u mašini

Brushalteri se veoma brzo rastežu i gube svoj oblik ukoliko se peru u mašini. Oni spadaju u komade koje uvek treba prati na ruke, a isto važi i za čipkani veš i kupaće kostime.

6. Učestalo pranje džinsa

Da bi boja vašim omiljenih farmerki što duže ostala originalna, savet je da ih u mašini operete jednom u 2-6 meseci, a u ostalim slučajevima ih perite na ruke.

Kad se veš ofarba u mašini: Trik da vratite stvarima prvobitnu boju!

foto: Shutterstock

7. Loše održavanje mašine

Prljavština, ostaci deterdženta i sve ostalo što se nagomilava u bubnju mašine, u jednom trenutku će ući u vaš veš, i ostaviti loše mirise i bele fleke. Da biste to sprečili, pratite nekoliko jednostavnih pravila:

- Izluftirajte mašinu nakon svakog pranja (ostavite vrata bubnja otvorena neko vreme)

- Operite kasetu za deterdžent nakon svakog pranja

- Jednom mesečno uključite praznu mašinu i pokrenite program ispiranja sa deterdžentom i sirćetom, kako biste obavili dezinfekciju.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs