Obavezno pročitajte

Hrišćanski praznik očeva i ćerki: Tate, danas svojim mezimicama pokažite koliko ih volite - to je jedino važno!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave sećanje na Svetu Efrosiniju Aleksandrijsku, hrišćansku svetiteljku uvršćenu u red prepodobnih

Zanimljivosti
12:09h Autor:
Hrišćanski praznik očeva i ćerki: Tate, danas svojim mezimicama pokažite koliko ih volite - to je jedino važno!
Foto: Profimedia

Sveta Efrosinija je bila ćerka bogatog i znamenitog građanina Aleksandrije, vaspitana u duhu hrišćanstva od malih nogu. Kada je napunila 18 godina, roditelji su joj našli bogatog mladoženju.

Međutim, Efrosinija je želela da se u potpunosti posveti Bogu i nije imala nameru da se udaje. Kako nije mogla da ubedi roditelje da odustanu od venčanja, ona se prerušila u muškarca i otišla kod igumana jednog manastira gde se predstavila kao evnuh Izmaragd.

Obmanu ove devojke niko nije otkrio celih 20 godina i Efrosinija je mogla da se u miru posveti molitvama i duhovnom razvoju. Kada je napunila 38 godina, njen otac je posetio manastir kako bi se ispovedio. Ne znajući da razgovara sa Efrosinijom, on je ispričao koliko mu nedostaje ćerka i kako bi sve dao da je opet vidi.

Zemlja nezaboravnih prizora, sveže hrane i prijatnih ljudi: Iz nje ćete se vratiti zdraviji! (VIDEO)

Dirnuta očevom tugom, devojka je čoveku rekla da će videti svoju ćerku ako u manastir ponovo dođe za tri dana. Kada joj je otac drugi put došao Efrosinija je ležala na samrtnoj postelji. Ćerka mu je sve ispričala i nakon toga umrla.

Priča kaže da se njen otac nakon Efrosinijine smrti i sam zamonašio i uselio u ćeliju svoje upokojene i svete ćerke u kojoj je živeo do kraja života.

Legenda o ovoj svetiteljki, kao i priča o njenom životu i danas su inspiracija svima da istraju u svojim željama i snovima bez obzira na prepreke.

Takođe, današnji dan se u nekim krajevima obeležava kao praznik očeva i ćerki. Kako bi njihov odnos ostao čvrst i iskren, veruje se da tate i njihove mezimice danas treba da razmene poklone. Ne mora da bude reč o bilo kakvom skupom daru - nekada je i osmeh dovoljan.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs