Njihov Bonton

Nemojte se obrukati: Koje zemlje očekuju srkanje supe, gde su nedopustivi laktovi na stolu? (FOTO)

Kulture zemalja širom sveta dosta se razlikuju, pa i po pitanju bontona za stolom
Zanimljivosti
20:32h Autor:
Nemojte se obrukati: Koje zemlje očekuju srkanje supe, gde su nedopustivi laktovi na stolu? (FOTO)
Foto: Shutterstock

Na primer, u nekim je zemljama bakšiš itekako dobrodošao, dok je u drugim potpuno neprihvatljiv.

Velike razlike u navikama i običajima odnose se i na sam način konzumiranja hrane, pa je pre odlaska na neke od sledećih destinacija poželjno upoznati se sa očekivanjima domaćina.

Francuska

Prepoznatljiv francuski hleb, obožavani baget, nikada nemojte seći nožem. Želite li ostaviti dobar utisak, savetuje se da ga kidate rukama.

Češkanje i zevanje za stolom smatraju se nepristojnim kao i u većini evropskih zemalja, ali nemojte zazirati od korišćenja hleba u službi pribora za jelo. Naime, Francuzi vam neće zameriti poslužite li se komadićem hleba pri guranju hrane na viljušku. Kod konzumiranja voća nipošto nemojte jesti voćku u komadu nego je ogulite i isecite.

Pripazite i na držanje ruku, laktovi bi prema francuskom bontonu trebali biti uvek na stolu, nipošto u krilu.

Kad govorimo o načinu plaćanja, zatražiti zaseban račun smatra se nepristojnim.

Ovako se ponaša pametan i normalan čovek: Vas niko ne može da nasamari!

Italija

Italijanski susedi, baš poput nas, itekako zadiru od podrigivanja za stolom, ono se smatra nedopustivim, baš kao i zevanje.

Poput Francuza, i oni očekuju da obe ruke držite iznad stola, ali razlika je u tome što se ne smete podupirati laktovima. Italijani su ljubitelji bakšiša, a on bi trebalo iznositi 5-10% od ukupne cene jela. Pri obroku u italijanskim restoranima imajte na umu da nije pristojno špagete motati na viljušku, oni to čine na ivici tanjira.

Takođe, ako parmezan nije poslužen na stolu, nemojte konobara tražiti da vam ga donese. Ako on ide uz naručeno jelo, svakako ćete ga dobiti, ali neobično, pa čak i pomalo nepristojno biće da ga tražite uz, na primer, rižoto s plodovima mora.

Normalnoj ženi ovo je ispod časti: 10 stvari koje rade samo nekulturne i zavidne žene!

Kina

Već je opšte poznata činjenica da se kineski bonton u mnogočemu razlikuje od svih na koje smo navikli. Tamošnja kultura podržava podrigivanje i srkanje supe.

Ipak, Kinezi će vam zameriti zakasnite li na večeru, a naručite li slabo pečeni odrezak smatraće vas varvarom.

Zviždanje i pucketanje prstima strogo je zabranjeno želite li ostaviti dobar dojam, a poželjno je i da ne pojedete celi obrok. Ostavljanje malo hrane u tanjiru domaćinu će biti znak da ste zahvalni na njegovoj darežljivosti.

Napojnica se ne ostavlja, baš kao ni u Japanu, a posebno poštovanje pokažite prema starijim ljudima, izuzetno cenjenoj populaciji u ovoj zemlji.

Kinezi prave šume na nebu: Ovakvo čudo samo oni mogu da stvore! (FOTO, VIDEO)

Japan

Mnogi pojedinci ljubitelji su isprobavanja hrane koju su naručile osobe s kojima obedujemo. I dok vam u našoj zemlji to može samo ići na živce, u japanskoj kulturi to je krajnje nepristojno te se ne dozvoljava davanje hrane drugoj osobi sa štapićima ili prstima.

Iako niste naučeni na obedovanje pomoću štapića, domaćini će izuzetno ceniti vaš trud. Savladate li ipak njihovo korišćenje, zapamtite da se štapići nakon obroka nipošto ne ostavljaju u činiji, već se odlažu sa strane.

Takođe, pripazite da ne ostavite ostatke pirinča u činiji. Tamošnju osnovnu prehrambenu namirnicu ovaj narod izuzetno ceni, pa će svako ostavljanje pirinča za njih značiti veliko nepoštovanje. Ipak, svoju supu slobodno možete popiti, i pritom glasno srkati. Time ćete odaslati poruku da vam jelo prija.

Evo zašto su Skandinavci najsrećniji ljudi na svetu: Ove 4 stvari može da primeni svako!

Објава коју дели Prisila L (@whitepepperldn) дана 22. Авг 2017. у 3:47 PDT

Nemačka

Pribor za jelo kod ovog je naroda neophodan, koriste se nožem i viljuškom čak i pri konzumiranju sendviča i voća. Baš kao i kod nas, i njihov obrok započinje domaćinovom “Guten Appetit” rečenicom.

Nemački narod ceni da pri ulasku starije osobe u prostoriju ustanete, ali nemojte preterivati sa komplimentima za stolom, baš kao što nije poželjno ni isticati svoju titulu. Imajte na umu da su Nemci ponešto formalniji i ozbiljniji od ostatka sveta, pa se savetuje dodatno obratiti pažnjut na ponašanje tokom večere sa nemačkim domaćinima.

Објава коју дели Bierschenke (@bierschenke) дана 21. Авг 2017. у 9:12 PDT

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs