Pravoslavna crkva slavi

Bolesni danas da se pomole Svetim Vračima: Ovaj praznik isceljuje!

Uz ovu molitvu, zdravi će biti i nadalje zaštićeni od zdravstvenih tegoba
Zanimljivosti 14.07.2017. - 11:15h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju praznik posvećen Svetom Kozmi i Damjanu, u narodu poznatiji kao Vrači ili Vračevi.

 

Kozma i Damjan su braća poreklom iz Rima, kojima je Bog u mladosti dao dar da leče ljude. Ceo život posvetili su isceljivanju bolesnih, nikada ne uzevši od njih ni dinar, zbog čega ih nazivaju "besrebrenici".

 

Praznik Vrači ne spada u red crvenih slova, ali vernici će danas postiti, jer se ove godine proslavlja u petak.

 

Molitva Bogorodice Djevo: Kad izgovorite ove reči, sve loše će iščeznuti kao dim!

 

U narodu postoji verovanje da ako se na današnji dan pomolite Svetom Kozmi i Damjanu, sve vaše bolesti će se ublažiti ili nestati, dok će zdravi biti i nadalje zaštićeni od zdravstvenih tegoba.

 

Molitva glasi ovako:

 

"K vama, sveti besrebrenici i  čudotvorci Kozmo i Damjane, kao brzim pomoćnicima i toplim molitvenicima za spasenje naše, kolena preklonivši, pritičemo i, klanjajući se, usrdno vapimo: ne prezrite moljenja nas grešnih i nemoćnih, koji smo u mnoga bezakonja zapali i svakoga dana i  časa sagrešujemo. Umolite Gospoda da nama, nedostojnim slugama Svojim, podari velika i obilna milosrđa Svoja. Izbavite nas od svake patnje i bolesti, jer ste od Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista primili izobilnu blagodat isceljenja, radi čvrste vere, besplatnog lečenja i mučeničke končine vaše. Uslišite nas koji se molimo i bogougodnim posredništvom vašim izmolite kod Hrista Boga pravoslavnim upraviteljima zdravlje, blagostanje, spasenje, pobedu nad neprijateljima i blagoslov Božji.

 

Kada izgubiš nadu i pomoć, potraži je od Boga: Dobićeš je otkuda se nisi nadao, ni zamišljao!

 

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

 

Opet se klanjajući, usrdno molimo da nam od Gospoda isprosite sve što je od koristi u ovom privremenom životu, a posebno što je potrebno za večno spasenje, da se udostojimo da molitvama vašim dobijemo hrišćanski kraj, bez bolesti, nepostidan, miran, i da se izbavimo od prevara  đavolskih i večnih muka, da naslednici bezgraničnog i blaženog Carstva Nebeskog budemo. A vi, ugodnici Božji, ne prestajte da se molite za one koji vam sa verom pristupaju; čak i ako, po mnoštvu grehova svojih, nismo dostojni milosrđa vašeg, budući istinski podražavaoci  čovekoljublja Božjeg, učinite da donesemo rod dostojan pokajanja i u večni pokoj stignemo, hvaleći i blagosiljajući divnog u svetima Svojim Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista i Prečistu Majku Njegovu, i vašu toplu zaštitu, sada i uvek i u vekove vekova. Amin."

 

Inače, pravoslavni kalendar je Svetom Kozmi i Damjanu posvetio dva dana u toku godine - 14. jul i 14. novembar.

 

(Stil.kurir.rs)

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...