Neverovatno

Gaćice u boji ne dolaze u obzir, soko juri golubove: Neverovatni detalji o turniru u Vimbldonu!

Beker je nakon zadnjeg meča otišao u kafić i prevario suprugu s konobaricom, a Sampras je na terenu koje zovu "groblje favorita" sedeo i čitao ženino pismo nakon što je ispao od 145. igrača sveta
Zanimljivosti
19:14h Autor:
Gaćice u boji ne dolaze u obzir, soko juri golubove: Neverovatni detalji o turniru u  Vimbldonu!
Foto: Profimedia

Gosti All England Cluba svake godine popiju 330.000 šoljica čaja i kafe i 110.000 limenki piva, pojedu 76.000 sendviča, rashlade se s 86.000 porcija sladoleda, a zaslade s 28 tona jagoda.

Beker je nakon zadnjeg meča otišao u kafić i prevario suprugu s konobaricom, a Sampras je na terenu koje zovu "groblje favorita" sedeo i čitao ženino pismo nakon što je ispao od 145. igrača sveta.

I da, sve to na najprestižnijem i najstarijem turniru sveta prati soko Rufus, pravi kralj Vimbldona koji tera golubove i organizatori koji kažnjavaju igračice ako im se ispod haljina slučajno naziru gaćice koje nisu bele.

Vimbldon traje od 1877. godine i ostao je jedini Grand Slam na travi, nakon što su na US Openu i Australian Openu prestali da se igraju mečeve na podlozi koja je zbog ponašanja loptice nakon odskoka specifična i koju kose na osam milimetarara.

Tokom dve nedelje više od 750 igračica i igrača odigra preko 650 mečeva, potroše 55.000 lopti igrajući na stopostotnoj travi semena Rye, a sve to prati 38.500 gledalaca na terenima All England Cluba i više od milijardu preko malih ekrana.

Nosi mi se bela boja

Vimbldon ima najstroži kodeks oblačenja od svih turnira. Igračice i igrači, prema dekretu od deset poglavanja, smeju da nose isključivo belu opremu, ne prljavo belu ili bež.

To pravilo datira s početka 19. veka kad su gospoda igrala tenis na društvenim okupljanjima. Znojne fleke na odeći smatrale su se nepristojnim, posebno za žene, pa je teniska bela postala institucija. I dok je isto pravilo vredelo i na US Openu do 1972. godine, na Vimbldonu su postali još stroži pa je Britanka Naomi Broadi morala da skine grudnjak usred meča protiv Karoline Voznjacki jer je bio u boji.

Nije dozvoljeno ni nošenje donjeg veša u boji a koje bi moglo biti vidljivo tokom meča. Dopušten je obrub u nekoj drugoj boji, ali on ne sme biti veći od jednog centimetra.

Gospodskih pravila nisu se držali baš svi. Recimo, 1981. godine u Vimbldon je stigao tada 22-godišnji Džon Makenro. Pre tog turnira igrao je u Kvinsu i galamio se na sudije. Amerikanac je praktički pionir bahatog ponašanja i verbalnih uvreda prema sudijama i navijačima jer do 1981. godine takvih stvari gotovo da nije bilo.

"Ne misliš to ozbiljno," čuvena je Makenroova rečenica u prvom kolu nakon koje je počelo verbalno nasilje nad sudijom. Vrištao je Džon i vređao sudiju koji mu je oduzeo bod, a organizatori su čak razmišljali da ga izbace s turnira. Mekenro je ućutao i osvojio turnir pobedivši Bjorna Borga u finalu.

Dijeta Novaka Đokovića: Budite mršavi, a jaki!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Afera kokain: Hingis bukvalno na belom

Te sreće nije bila Karol Fageros koja je 1958. godine izbačena s turnira jer je ispod suknje imala zlatne gaćice.

"Dosadila mi je ta fama oko svega belog na Vimbldonu pa sam obukla zlatne bokserice. Nisam ni sanjala da će to podignuti takvu prašinu. Od tog dana, svaki put kad sam udarila lopticu, čula sam fleševe fotoaparata," rekla je Karol, koja je umrla od raka 1988. godine.

Martina Hingis osvojila je Vimbldon 1997. godine, ali plakala je nakon turnira 2007. godine kad je stigao nalaz doping testa. Martina je igrala dopingovana, a pronašli su joj i tragove kokaina.

"Bila sam pozitivna na kokain, ali nikad se nisam drogirala. Osećam se 100 posto nevinom. Priznala sam ovo jer se nemam snage boriti protiv antidoping tela. Zbog godina i problema sa zdravljem, povlačim se iz tenisa," rekla je tada najmlađa teniserka koja je bila broj 1, sa 16 godina, ali vratila se tenisu 2010. godine.

"Bilo bi nezgodno da Endi ugazi u izmet"

"Ujutro u šest već smo u All England Clubu. Moj Rufus tad uzbuđeno pretražuje središnji teren, svaki centimetar. Ma, nema toga goluba koji je uspeo da se sakrije, sve ih pronđe," ponosno kaže Vajn Dejvis, službeni sokolar turnira.

"Moj soko je pravi profesionalac. Još nije zakazao. Uostalom, malo bi bilo nezgodno da Marej ugazi u ptičji izmet ili da, zamislite samo, na kraljicu padne određen sadržaj s neba," dodao je Dejvis.

Ništa na Vimbldonu ne prepuštaju slučaju pa Rufus od prošle godine ima pojačanje. Golubovi nemaju sreće jer sad će nebom iznad All England Cluba patrolirati i Poluks.

"On je mlad i neiskusan, ali obaviće posao. Ima drugačiji stil letenja od Rufusa, malo ima problema sa sletanjem, ali naviknuće se. Ne smetaju mu kamere," rekla je Imožen Davies, vlasnica sokola.

Obe ptice imaju ugrađene radioodašiljače i to zbog Rufusa.

"Jedne godine malo se zaneo pa je jurio golubove po celom kvartu. Jedva smo ga vratili. Nakon toga smo mu ugradili radioodašiljač," rekao je njegov vlasnik.

Ana i Švajni uživaju u ljubavi: Poljupci pljuštali pred hiljadama gledalaca! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Jao, samo ne dvojka

Pit Sampas u drugom kolu Vimbldona 2002. godine igrao je protiv kvalifikanta Džordža Bastla, 145. igrača sveta, koji je u glavni ždreb ušao nakon što je neko otkazao zbog ozlede. Samprasa su organizatori prebacili na teren broj dva koji među igračima ima drugo ime, "groblje favorita".

Amerikanac je stigao u London bez supruge Bridžit Vilson koja mu je rekla da će stići za nekoliko dana. Kako bi mu bilo lakše, napisala mu je pismo i rekla mu da ga pročita kad oseti da mu nedostaje. Kad je Bastl poveo 2-0 u setovima, Pit je seo na klupu i izvadio pismo. Počeo je čitati, misli su odlutale, a s njima i njegova igra jer je ispao. Nekoliko meseci kasnije osvojio je US Open i oprostio se.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs