Moguće je

Začinsko bilje može da raste iz čaše vode: Pratite samo ova jednostavna uputstva!

Pojedino začinsko bilje moguće je održavati na prozorskoj dasci i to u čaši vode
Zanimljivosti
14:00h Autor:
Začinsko bilje može da raste iz čaše vode: Pratite samo ova jednostavna uputstva!
Foto: Profimedia

Začinsko bilje poznato je po svojim kuhinjskim, lekovitim i relaksirajućim svojstvima. Osim što daju bolji ukus hrani, ove biljke ujedno i pružaju brojne zdravstvene prednosti.

Mnogi ne uspevaju da održe ove biljke svežim tokom cele godine, pa koriste sušene i to se uglavnom dešava zbog klime.

Srećom, postoji mogućnost da začinsko bilje raste u zatvorenom prostoru tako da mogu biti sveže tokom cele godine.

Sveže biljke bogatije su hranljivim materijama, punog su kolorita i ukusa.

Proces gajenja biljaka u vodi u zatvorenom prostoru poznat je kao hidroponika. Najvažniji koraci ovakve kultivacije bilja su sledeći:

Biljka se stavi u užu staklenu posudu (teglu), dodao joj se obična voda, kišnica ili voda iz česme koja je ostavljena preko noći da odstoji.

Izbegavati previše uzane tegle koje pružaju malo prostoraza razvoj biljke. Ukloniti donje listove biljke kako oni ne bi trunuli u vodi. Trebalo bi da se voda menja jednom nedeljno.

Majčina dušica, lekovita biljka: Važno je da zapamtite ova dva pravila!

FOTO: Thinksotck
FOTO: Thinksotck

Kada korenje počne da raste, ne menjati vodu. Staviti posudu na jako svetlo. Narednih deset začinskih biljaka mogu da uspeju ako se gaje u vodi u zatvorenom prostoru.

Bosiljak

Bosiljak se vrlo lako može gajiti u zatvorenom prostoru. Ova biljka je prepuna antioksidanata, antibiotičkih, antimikotičkih i antivirusnih svojstava, pa je zato vrlo rasprostranjena i često se koristi u kuhinji ikao prirodni relaksant.

Matičnjak

Ova začinska biljka poznata je po svom svežem mirisu, koji drži komarce i insekte podalje od mesta na kome je zasađena. Trebalo bi uzeti nekoliko reznica u proleće ili jesen i staviti ih u vodu na svetlo mesto. Matičnjak može da pomogne probavu i smanji napetost. Treba imati na umu da se voda u kojoj se razvija promeni jednom nedeljno.

Origano

Proces uzgajanja origana sličan je kao kod bosiljka. Trebalo bi sveže reznice origana staviti u vodu, a onda čupati sve iznikle vrhove kako origano raste. Ova biljka ima različite zdravstvene prednosti koje dolaze kao rezultat njegovih antibakterijskih, antivirusnih, antimikotičkihi antioksidativnih svojstava.

Nana

Ovo je verovatno biljka koja najlakše može da raste u zatvorenom prostoru. Sve što je potrebno uraditi je postaviti nove reznice nane u vodu. Kao začin, nana se može koristiti u salatama, ali ona svoju primenu može naći i kod deserata. Ona ima moć da ublaži sindrom iritabilnog creva i smanji nivo stresa. Osim toga, nana je odlična i kao zaštita od paukova i miševa, jer oni ne vole njen miris.

Divlja nana (spearmint)

Konjski bosiljak ili divlja (limunska) nana poznata je i pod engleskim nazivom spearmint, jer se često sreće kod žvakaćih guma. Ova biljka zahteva isti tretman kao i obična nana, a ona je izuzetno korisna za žene koje su u postmenopauzi, jer je sposobna da balansira polne hormone.

Ruzmarin

Trebaće neko vreme da njegova debela stabljika pusti koren, pa zbog toga ruzmarin treba staviti na izrazito osunčano mesto. On se može koristiti kao začin u mnogim jelima, ali široku primenu ruzmarin ima i u aromaterapiji, jer je odličan za relaksaciju i zdravlje mozga, povećava memoriju i podstiče rast kose.

Žalfija

U zatvorenom prostoru žalfija se može razviti iz nekoliko grančica ubranih u proleće i spuštenih u teglu sa vodom koja uopšte ne mora da bude duboka. Potrebno je samo osigurati biljku tako da se ne dozvoli da njeno lišće dotiče vodu. Ova neverovatna začinska biljka pomaže pri anksioznosti i poboljšava pamćenje.

Stevija

Reznice stevije potrebno je staviti u staklenu teglu punu vode. Ovabiljka ne voli hladnoću, pa joj se mora osigurati konstantno toplo mesto. Osim što se biljka koristi kao prirodni zaslađivač, uzgajena u stanu ona svojim dejstvom pomaže i da pušači manje puše dok su u toj prostoriji.

Estragon

Čim se jave prolećne reznice estraona, ovu bilju treba ubaciti u vodu, staviti je na izuzetno toplo i svetlo mesto. Estragon u sebi sadrži antibakterijska svojstva, može regulisati nivo šećera u krvi i pomoći ulečenju metaboličkog sindroma.

Timijan

Reznice timijana trebalo bi pribaviti sredinom proleća ili početkom leta, pa ih držati na vlažnom mestu kako bi se sprečilo njihovo isušivanje. Ova biljka je korisna jer može da snizi krvni pritisak, sprečava propadanje zuba i izaziva smrt malignih ćelija.

Ove začine i biljke unesite u kuću: Oteraćete nesreću i siromaštvo!

FOTO: Thinstock
FOTO: Thinstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs