Nije Beograd

U ovom gradu se srpski jezik govori najpravilnije: Svi lingvisti se saglasili! (FOTO)

Grad u kom se srpski jezik govori najpravilnije! A nije Užice, kao što se nekad mislilo
Zanimljivosti
12:52h Autor:
U ovom gradu se srpski jezik govori najpravilnije: Svi lingvisti se saglasili! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Jedna od karakteristika našeg naroda je ta da smo podložni podelama u odnosu na to kakva nam je tradicija u nekom kraju, kakvi su specijaliteti, ustaljeni običaji, verovanja, društvene navike… Otuda i nadimci poput Čarapana, Ere i Lale… a o predrasudama da i ne govorimo.

Na toj listi podela našao se još jedan vrlo bitan aspekt – jezik!

Da li ste se ikad zapitali postoji li neko mesto u Srbiji gde se govori najčistijim srpskim jezikom, sa svim pravilnostima u govoru koje moraju biti ispunjene? Postoji jedan grad čiji stanovnici mogu biti ponosni kada je maternji jezik u pitanju, jer im je talenat pravilnog govora gotovo urođen!

Legende, srpski sveci i plemići: Znate li poreklo imena vašeg grada? (FOTO)

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Lingvisti kažu da je valjevski govor u Srbiji najpravliniji. Jezik valjevskog kraja odlikuju jezičko bogatstvo, logičnost i jasnost.

Znaju za svih 7 padeža i nepogrešivi su pri njihovom određivanju u izgovoru, čak i oni ljudi kojima obrazovanje i znanje o srpskoj gramatici i dijalektologiji nije najsvetlija tačka. Pravilno akcentuju reči i nisu lenji da to čine, to im je prosto urođeno.

Kad Amerikanci zaigraju kolo: Snimak koji oduševljava Srbe! (VIDEO)

Foto: Kurir / Aleksandar Jovanović
Foto: Kurir / Aleksandar Jovanović

Oni će vam takođe reći da ih oslovljavate sa Valjevac i Valjevka, ili Valjevci, A NE Valjevčanin i Valjevčanka. Zabunu stvaraju gradovi poput Kraljeva i Užica, pa po analogiji Kraljevčana i Užičana mnogi za stanovnike Valjeva kažu Valjevčani.

Za Valjevce ostali stanovnici Srbije ljubomorno tvrde da oni prilikom izgovora često otežu. Međutim, Valjevci vole da kažu da oni to "pevaju".

Velika želja Sandre Meljničenko: Ovako najbogatija Srpkinja uči svoju ćerku!

Foto: Kurir / Aleksandar Jovanović
Foto: Kurir / Aleksandar Jovanović

Pored Valjeva i valjevskog kraja, još se i loznički kraj smatra za najpravilniji kada je izgovor maternjeg jezika u pitanju.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs