Zanimljivosti

Nosite li ime svetitelja ili druge važne ličnosti? Šta je imendan i zašto se proslavlja!

Ukoliko nosite ime svetitelja ili druge važne ličnosti u bilo kojoj religiji, posvetite pažnju toj činjenici, otiđite u hram
Zanimljivosti
23:24h Autor:
Nosite li ime svetitelja ili druge važne ličnosti? Šta je imendan i zašto se proslavlja!
Foto: Thinkstock

Za imendan ste svakako čuli i on nije u srpskoj tradiciji. Najkraće objašnjenje je da, umesto ličnog, Srbi imaju porodični „imendan“, odnosno jedinstvenu i autentičnu krsnu slavu. Slava, tumače sveštenici, podseća na trenutak krštavanja plemena, roda, porodice, kada su, u prošlosti, oni odabrali svetitelja za zaštitnika i postali pravoslavni hrišćani. Slava izražava sabornost, okupljanje. Ime „pravoslavni hrišćani“ je kolektivni duhovni imendan, i drugog imendana, ni rođendana, prema strogom tumačenju, ne treba da bude.

Da li je za dragoceno i dosledno čuvanje osobenosti srpske slave štetno obeležavanje rođendana i imendana?

Odgovor na ovo pitanje prepuštamo ličnim verovanjima, uverenjima, izboru…

Imendan slave Grci, Rusi… i papa

Za sve čitaoce koji žele, na neki način, da obeleže svoj imendan, pogledajmo kako to rade drugi.

Grci imendan, “onomastiki”, slave umesto rođendana, a Rusi imendan nazivaju „denj angela“. Detetu se na rođenju kod ovih naroda najčešće daje ime svetitelja, pa dan posvećen njemu, u crkvenom kalendaru, proslavljaju mladi i stari – svake godine, svi koji ime nose.

Srpkinje se više ne zovu ovako: 30 zaboravljenih imena sa prelepim značenjem

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U Grčkoj imendan ima odlike rođendana – slavljenika posećuju prijatelji, dobija poklone, obavezno se na stolu nađe posluženje…Imendan slave pripadnici katoličke vere širom sveta, uključujući i samog papu. Ima li smisla obeležavati imendan kada ga proslavljaju svi? I na ovo pitanje odgovor ostavljamo vama.

Veoma je interesantno u Rumuniji, na primer, na dan Svetog cara Konstantina i carice Jelene, kada oko 1,8 miliona Rumuna i Rumunki (Konstantini i Elene, ali i oni koji se zovu Kostel, Kostika, Kostin, Ileana, Konstantina, Leana, Konstanta…) slavi svoj imendan. A kako je ime Marija najpopularnije, još više građana obeležava Veliku Gospojinu.

Imendan za lepši dan

Predlažemo da o imenu i imendanu govorimo sa različitih stanovišta, opušteno i otvoreno. Nećemo ovom prilikom pominjati istraživanja psihologa. Ukratko, odnos prema svom i imenima drugih utiče na formiranje identiteta, mišljenja, stavova, emocija, predrasuda… Ime je važno. I ova tema može da bude interesantna.

Razmislite o svom imenu. Razgovarajte sa roditeljima ili drugim članovima porodice i saznajte kako i zašto ste ga dobili. Objasnite deci zbog čega imaju ime koje ste im dali.

Ukoliko nosite ime svetitelja ili druge važne ličnosti u bilo kojoj religiji, posvetite pažnju toj činjenici, otiđite u hram. Pročitajte i saznajte više o svemu, popričajte sa prijateljima, kolegama, dragim osobama… Ako se još neko od njih zove isto, možete i zajedno da na originalan način obeležite dan.

Stvaranje mogućnosti za komunikaciju, druženje, pozitivne emocije i odnose sa drugim ljudima vrednosti su koje su univerzalne, osobene svim verama, verovanjima i veroispovestima, potrebne u savremenom društvu… Imendan može da bude vaš način da sebi i drugima ulepšate dan.

Ime Slobode Mićalović krije najtužniju sudbinu: Pošla je u smrt kao u šetnju, sa osmehom (FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs