Stari običaj

Prvi gost za Božić: Kako se dočekuje položajnik?

U pitanju je osoba koja simbolično dolazi prva da bi ukućanima donela sreću i blagostanje, a obično su to deca
Zanimljivosti
21:46h Autor:
Prvi gost za Božić: Kako se dočekuje položajnik?
Foto: Shutterstock

Stiže nam najradosniji praznik! One koje je maler pratio tokom protekle godine, iskreno se raduju Božiću i smatraju ga kao novi početak svog života.

Prvog dana Božića nikome se ne odlazi u posetu. U kuću treba da uđe samo položajnik (polaznik, radovan) koji simbolično dolazi da bi ukućanima doneo sreću i blagostanje.

Zato su se za ovakvo “poslanstvo” birale osobe za koje se smatra da im sve ide od ruke, a u nekim krajevima običaj je da se ovaj zadatak poveri deci jer su ona sama po sebi sreća.

U nekim krajevima položajnik domaćinu na poklon donosi jabuku u koja je okićena novcem, što simbolizuje da donosi zdravlje i blagostanje svojim dolaskom.

Domaćin dočekuje položajnika na vratima i posipa ga žitom, ovaj mu uzvraća govoreći: “Dobro jutro i srećan vam Božić!” Uobičajeni odgovor je: “Sve ti srećno i čestito bilo!”, a zatim položajnik “pozdravlja” badnjak džarajući ga grančicom. Varnice “prskaju” po kući, što položajnik prati obrednim rečima: “Koliko ovih varnica, totoliko u domu muških glava, toliko sreće, zdravlja i napretka…”. Potom se prvi omrsi i time se prekida veliki post.

Ovako Lidija Vukićević slavi Badnji dan i Božić: Najlepša čestitka iz porodičnog doma! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs