Netačna uverenja?

8 velikih zabluda o Isusu Hristu: Svako treba da zna!

Da li ste znali da se uopšte nije zvao Isus?
Zanimljivosti
22:50h Autor:
8 velikih zabluda o Isusu Hristu: Svako treba da zna!
Foto: Profimedia

Iako se možda čini da je ova tema već do kraja iscrpljena, postoji još puno zabluda o Isusu Hristu.

Dakle, ima smisla osvetljavati neke važne činjenice o Isusu koje nisu opšte poznate. Donosimo njih deset:

Kako sam postao pravoslavac: Priča holivudskog glumca ostavlja bez daha! (FOTO, VIDEO)

1. Datum rođenjaSuprotno onome što ste naučili u školi i crkvi, kao i tokom božićnih praznika, nema dokaza o tome da je Isus rođen baš 25. decembra ili 7. januara ili da su ga pohodila Tri kralja. U Bibliji takođe piše da je postojao neodređen broj mudraca koji su, videvši zvezdu na istoku, došli da se dive Isusu. Ali, nije spomenuto da su ti muškarci bili kraljevi ili da su posetili Isusa kad se rodio. Opisano je da su "ušli u kuću" u kojoj je bila njegova majka, a ne u štalu u kojoj je rođen, piše Listverse.

2. Postoji više od četiri jevanđeljaIako su jevanđelja po Mateju, Marku, Luki i Jovanu široko prihvaćena kao najautentičnija, zanimljivo je da je o Isusovom životu napisano oko šezdeset drugih jevanđelja, uključujući i ona koja opisuju njegov život kao mladića. Ta četiri jevanđelja napisana su između 70. i 110. godine, a ono po Marku je najstarije. Ostala tri ga citiraju, a citiraju i nepoznati izvor pod nazivom "Jevanđelje Q". Tokom ranog hrišćanskog razdoblja, bilo je uobičajeno da se pojedinci prilagođavaju sopstvenom razumevanju, tako da je moguće da su na taj način nastala ostala jevanđelja. Četiri jevanđelja smatraju se istorijski najtačnijim, a brojni učenjaci potvrdili su njihovu istorijsku autentičnost kada je reč o Isusovom krštenju, propovedanju i smrti.

Isus Hrist me je vratio iz mrtvih: Dečak (17) opisao nesvakidašnje iskustvo! (VIDEO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

3. Nije se bavio dobrotvornim radomIsus je rekao "Blagosloveni siromašni jer vaše je Kraljevstvo Gospodnje" i "blagosloveni oni koji su gladni jer će biti nahranjeni". Ali, nije poznato koliko je uradio za siromašne. U jednom trenutku dao je ručak hiljadama koji su ga slušali, ali je li to zapravo ista stvar? Postoji zapis da je izdajnik Juda jednom kritikovao Isusa zbog toga što nije dovoljno davao siromašnima. To je moguće objasniti činjenicom da hrišćani veruju u život posle smrti, pa se Isus možda zato nije zamarao ovozemaljskim potrebama.

4. Nosio je lepu odećuIako su ga često prikazivali kao skromnog, Isus zapravo nije živeo potpuno asketski život. Bio je poznat po tome što je nosio novac sa sobom, baš kako je prikazano u scenama poslednje večere. Veruje se da mu je haljina bila dobro izrađena i od lepog i vrednog materijala, jer su se nakon njegove smrti rimski vojnici borili za nju.

5. Nije bio mirotvoracKada je o tome reč, postoje konfliktne informacije. Prema Lukinom jevanđelju, Isus je sam rekao: Mislite li da sam došao da dati mir na zemlji? Kažem vam, ne, nego odvajanje. Još je jasnije u Matejevom jevanđelju: Ne mislite da sam došao poslati mir na zemlji. Nisam došao dati mir, već mač. To je u suprotnosti sa prorokom Isaijom koji je napisao: Dete nam se rodilo i poslat nam je Sin i vlada na njegovim ramenima. Njegovo će ime biti Divni, Savetnik, Bog svemogući, Otac nadolazećeg sveta, Princ mira.

Od ovih reči se tresu i sami đavoli: Molitva koja spašava kad se nađete u nevolji! (VIDEO)

6. Isus je svet i u KuranuIsus Hrist je mnogo puta spomenut i u Kuranu kao važna sveta figura. Nije opisan kao Mesija, ali priznata je vrednost njegovih učenja i smatra se Alahovim poslanikom.

7. Imao je kratku kosuNiko ne zna sa sigurnošću kako je Isus izgledao, ali popularna vizija je ona u kojoj nosi sandale i dugu kosu. To možda možemo zahvaliti ranim hrišćanskim umetničkim radovima koji su ga često opisivali kao čoveka sa plavim očima i dugom plavom kosom. U stvarnosti, duga kosa nije baš bila učestala među Jevrejima u rimsko okupiranom Jerusalimu u vreme u kojem je Isus živeo. U Poslanici Korinćanima stoji da je sramota ako muškarac ima dugu kosu. Takođe, tada se kratka kosa smatrala muževnom, a duga ženstvenom.

8. Zapravo se i nije zvao IsusEvo činjenice koju većina ljudi ne zna. Isus je bio Jevrejin po rođenju i veri, i imalo bi smisla da ima hebrejsko ime. Ali, ime Isus nije hebrejsko niti aramejsko, a taj je jezik verovatno govorio. Zapravo, ime Isus je ustvari grčka izvedenica njegovog pravog imena. Njegovi apostoli koji su govorili grčki, možda nisu mogli da izgovore njegovo hebrejsko ime koje je bilo Yehoshua ili Yeshua. Kada se to ime prevede, postaje Ješua. Zanimljivo je da ga u Kuranu nazivaju "Isa".

Sveti Vasilije Ostroški: Iceljujuća moć sveca i sva čuda vezana za manastir

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs