Pogrešno shvaćena

Mrzela je rođena majka, suprug, narod: Da li je ona najokrutnija kraljica svih vremena? (FOTO)

Izlazeći na giljotinu, slučajno je zgazila dželata pa mu je rekla: Oprostite gospodine.. Zbog ovog i još nekoliko dokaza, istoričari smatraju da je svet pogrešno razumeo najokrutniju kraljicu na svetu
Zanimljivosti
10:04h Autor:
Mrzela je rođena majka, suprug, narod: Da li je ona najokrutnija kraljica svih vremena? (FOTO)
Foto: Profimedia

Poslednja kraljica apsolutističke Francuske Marija Antoaneta bila je ujedno i najozloglašenija vladarka i verovatno jedina žena u istoriji koju je mrzeo ceo jedan narod, a to je bio njen narod.

Na današnji dan je pogubljena giljotinom. Sa godinu dana starijim suprugom Lujom XVI. za kojeg su udala s 15 godina imala je takav odnos da su svoj brak konzumirali tek nakon sedam godina.

On je kao mladić bio stidljiv i ćutljiv. Marija Antoaneta je iza sebe ostavila pisma, ali više od dva veka niko nije mogao dešifrovati šta u njima piše. Tačnije šta piše u onim cenzuriranim delovima koja su bila precrtana crnom tintom.

Svi raniji pokušaji da se dešifruje cenzurisani delovi pisma bili su bezuspešni, ali tim stručnjaka iz francuskog Naučnog instituta za konzervaciju zbirki (CRCC) uz pomoć najsavremenije rengenske tehnologije i infracrvenih skenera, uspeli su doći do teksta ispisanog rukom francuske kraljice.

Svi škakljivi detalji su, naime, bili prekriveni crnom tintom - pretpostavlja se da je to učinio sam švedski grof ili njegovi potomci kako bi sačuvali kraljičinu čast.

Tajna je bila ta da je francuska kraljica bila u strastvenoj vezi sa švedskim grofom Akselom von Fersenom, a pojavile su se i tvrdnje da kralj Luis XVI. nije bio otac od dvoje njihove dece, a zajedno su ih imali četvero.

Aksel von Fersen je inače bio prijatelj francuske kraljevske porodice, a istoričari su dugo raspravljali o prirodi njihove veze pri čemu su neki smatrali da je bila ljubavna, neki seksualna, a neki platonska.

"Živim da bih te voleo"

"Završavam ovo pismo, ali ne pre nego što ti kažem, dragi i mili moj prijatelju, da te ludo volim i obožavam u svakom trenutku", napisala je kraljica u prvih od ukupno 13 pasusa.

U knjizi britanske istoričarke Evelin Far: "Volim te ludo Marija Antoaneta: Tajna pisma” autorka tvrdi da je "prilično očigledno da je (princeza) Sofi bila Fersenovo dete" a dovodi u pitanje očinstvo Luisa XVI nad Antoanetinim sinom Luisom Čarlsom.

Uzbudljiv život Marije Terezije: Za 20 godina rodila 6 ćerki i 10 sinova!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kao glavni dokaz poslužilo joj je pismo koje je prijatelj kraljevskog para Kuintin Kraufurd 1791. napisao tadašnjem britanskom premijeru Vilijamu Pitu i državnom sekretaru lordu Grenvilu i u kojem je navodno tvrdio da bi grof u stvari mogao biti otac prestolonaslednika (najstarijeg sina francuskog kralja).

"Zaljubljeni grof je u jednom pismu pisao kraljici: "Volim te i volet ću te ludo do kraja života"", a ona mu je rekla da je on najvoljeniji i najnežniji muškarac, te da njeno srce pripada njemu, navodi Farova u svojoj knjizi.

""Volim te ludo" je prilično moćna izjava, to nećete reći samo nekom dobrom prijatelju. Ona zaista puno govori - ukazuje na fizičku vezu. Bili su ljubavnici" uverena je autorka.

Ona još piše da je par, koji je navodno deset godina bio u seksualnoj vezi, pomoću nevidljive tinte i šifriranih imena sakrio sadržaj strastvene prepiske.

"Živim i postojim samo da bih tebe voleo - to što te obožavam jedina je moja uteha", pisao je Fersen, a ona mu je odgovorila: "Bože, kako je okrutno što smo tako blizu, a ne možemo se videti!"

Komplikovan odnos s majkom

Petnaesto i poslednje dete austrijske vladarke Marije Terezije odmah je po rođenju opisana kao "mala, ali potpuno zdrava nadvojvotkinja". Njen odnos s majkom bio je hladan i nepoverljiv. Ipak, celi život je bila pod konstantnim pritiskom dominantne majke koja je upravljala velikim carstvom i pored toga ugovarala za svu svoju decu politički povoljne brakove.

Najfatalnija kraljica svih vremena: Zavela dva kralja, pod nogama držala najmoćnija kraljevstva!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zaokupljenost carice politikom i starijom decom rezultiralo je činjenicom da je Marija Antoaneta odrasla kao najlošije obrazovano od sve dece. S dvanaest godina jedva je čitala i pisala svoj materinski jezik, a kamoli francuski, jezik tadašnjeg civiliziranog sveta.

Jedino u čemu je bila talentovana je muzika. Jako je lepo svirala čembalo, spinet i klavikord. Njene starije sestre udale su se za najuglednije evropske kraljeve i prestolonaslednike jer su tim brakom trebale da učvrste veze između Svetog Rimskog Carstva i ostalih katoličkih kraljevstva.

To se i od nje očekivalo. Obećana je francuskom kralju kad joj je bilo 12 godina. Majka je kćerku pre udaje za francuskog prestolonaslednika podsetila na dužnost prema otadžbini.

Zatražila je od nje da ne zaboravi svoje poreklo, te da na dvoru uvek promoviše austrijske interese.

Nije shvatala pojam novca?

Bila je vrlo rastrošna i razmažena iako je narod gladovao, često je organizovala zabave, kockala se, a najveća strast bili su joj nakit i skupocena odeća.

Kolekcija odeće Marie Antoanete bila je ogromna, a zauzimala je tri cele sobe u Versailesu. Garderoba joj je bila ograničena na 36 haljina za zimu i 36 haljina za leto ali kraljica je volela modu pa je naručivala daleko više. Kako je njena popularnost zbog navedenoga padala, među narodom su se pojavili brojne karikature sa njenim likom u seksualnim pozama s muškarcima, ženama i konjima (ponekad sa svima istovremeno).

Savremeni istoričari tvrde da sama Marija-Antoaneta nije bila toliko željna skupocenih stvari koliko nije shvatala značaj i pojam novca.

Ona je najskromnija kraljica na svetu: Kralj čekao punih 14 godina da bi je oženio! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Brojne afere i skandale joj smestili protivnici

Francuska kraljica Marija Antoaneta tokom istorije prikazivana je kao površna osoba, odana hedonizmu. Međutim, savremeni istoričari tvrde da je činila mnogo više dobra nego što joj je priznato te da su joj brojne afere pripisali neprijatelji.

I slavna rečenica “Ako nemate hleba, jedite kolače” navodno uopšte nije njena. Danas se smatra da je ovaj citat potekao od Žan Žak Ruso, koji je jednom prilikom izjavio da je to rekla "jedna princeza", misleći pritom na suprugu Luja XIV.

Pod optužbom da je vezama s bečkim dvorom izdala republiku, posle montiranog i besmislenog suđenja, pogubljena je na giljotini pred 300 hiljada Parižana.

"Nisu me slušali, o meni su svedočili ljudi koje nikada nisam videla, a i oni koji su me poznavali lagali su," zapisala je posle suđenja Marija Antoaneta u svoj tajni dnevnik.

Poslednje rečenice njenog dnevnika napisala je prijateljica: "Straža joj je odsekla kosu i ruke vezala na leđima. Sat vremena vukli su je po Parizu pred gnevnom svetinom... Dok se uspinjala, gledala je u svetinu i slučajno krvniku stala na nogu. Poslednje njene reči su bile: "Oprostite, gospodine.""

Telo joj je bilo bačeno u zajedničku, neoznačenu grobnicu u dvorištu crkve Rue d'Anjou, a 1815. godine je ekshumirano i prebačeno u kriptu Bazilike sv. Denisa.

Napaćena srpska kraljica, brak je upropastio: Trpela starijeg muža, svekrvu i rođenu majku!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs