Unosno

Najjeftinije jelo na svetu dobilo Mišelin zvezdicu: Ako otkrije recept, Čan dobija 2 miliona dolara!

Čan Hon Meng može da postane milioner i da parira poznatom KFC-u ako proda recept za svoju poznatu piletinu
Zanimljivosti
00:44h Autor:
Najjeftinije jelo na svetu dobilo Mišelin zvezdicu: Ako otkrije recept, Čan dobija 2 miliona dolara!
Foto: Profimedia

Restorani koji imaju Mišelin zvezdice obično su fensi, skupi, sa neverovatnom ponudom jela… Čan (Chan) Hon Meng iz Singapura dokazao je da to ne mora da bude tako.

Njegova „hawker“ tezga (kvart gde se prodaje hrana, slično našoj pijaci) zove se „Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle“, i to je prvi ulični štand sa hranom koji je dobio ovu prestižnu nagradu. Glavni kuvar sprema i prodaje piletinu po pristupačnoj ceni – oko 1.50 dolar po tanjiru.

Čan je počeo da radi kada je imao 16 godina, prestao je da ide u školu i odlučio da postane glavni kuvar. Skroman je i samouk. Odrastao je na farmi u Maleziji i tamo zavoleo hranu. U Singapur je došao osamdesetih, a svoju čuvenu piletinu u sosu od soje naučio je da kuva kod jednog kuvara u Hong Kongu, kojem odaje počast imenom štanda.

Siromašni restoran hit u svetu: Na mesto se čeka 10 godina, a sve zbog vlasnika! (FOTO)

Štand u kineskoj četvrti otvorio je 2009. godine. Redovi su počeli da se stvaraju od prvih dana, jer Čanova hrana daleko odskače u masi „hawkera“ u kineskoj četvrti, a jednako je jeftina. Priprema kod Čan Hon Menga počinje pre zore i traje pet sati. Piletina, pirinač i svinjetina pažljivo se obrađuju i kad se štand otvori u 10 ujutro, idućih deset do dvanaest sati “neprekidno izbacuje fenomenalna jela”, piše sajt Plavakamenica.hr.

Sada služi preko 150 porcija pilećeg rižota dnevno i ne prestaje dok ne proda i poslednju. Mušterije su spremne da čekaju i više od 3 sata da bi probale njegova ukusna jela.

Jedini je prodavač u ulici odeven u belu kuvarsku uniformu, ponosan na svoju profesiju. Mišelin je u obrazloženju objavio da je to znak priznanja raznolikosti singapurske kulture hrane, ali njihova odluka bi mogla da ima šire značenje.

Konobari i kuvari otkrili šta nikada ne bi naručili u restoranu: Zgadiće vam se!

Danas, turisti strpljivo čekaju da probaju poznato „najjeftinije jelo nagrađeno Mišlen zvezdicom.“

I pažnja ne prestaje: Kuvar tvrdi da je u pregovorima sa pet kompanija kako bi prodao svoj recept, uključujući i internacionalne prehrambene konglomerate i glavne hotelske lance. Početna prodajna cena je 2 miliona dolara, i insistira da nastavi kao partner.

Njegovi poslovni ciljevi su skromni – očekuje da postane drugi po veličini prodajni lanac piletine na svetu, iza KFC-a.

Čan nije jedini „mali“ prodavac čiji je recept veoma tražen. Ima mnogo primera kako su čak i mnogo mlađi kuvari prodali svoje recepte za milione dolara, a sve ih povezuje strpljenje i ozbiljna želja da stvore nešto autentično.

Najjeftiniji starinski kolač: Julišku obožavaju deca, ali i odrasli! (RECEPT)

A photo posted by Dian Apulina (@dian_apulina) on Aug 15, 2016 at 2:16am PDT

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs