Pravoslavna crkva slavi

Vidovdan, praznik Svetog cara Lazara: Dan kada se dešavaju čudesna isceljenja!

Još za vreme vladavine cara Dušana, postao je slavan i uvažavan na dvoru, i to od svih, pre svega zbog svoje čestitosti, viteštva i pobožnosti
Zanimljivosti
13:48h Autor:
Vidovdan, praznik Svetog cara Lazara: Dan kada se dešavaju čudesna isceljenja!
Foto: Wikipedia / Freska Kneza Lazara U Manastoru Ravanica

Svake godine 28. juna, pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju Vidovdan, najpoznatiji kao datum Kosovske bitke i praznik svetog mučenika Vida i srpskog cara Lazara Hrebeljanovića.

Car Lazar rođen je 1329. godine u Prilepu. Još kao dete bio je blage naravi, oštrouman i dobrodušan. Vaspitavan je u hrišćanskoj veri i uvek je bio pobožan.

Sutra je Vidovdan: Uradite ovo večeras i otkrićete svoju sudbinu!

Još za vreme vladavine cara Dušana, postao je slavan i uvažavan na dvoru, i to od svih, pre svega zbog svoje čestitosti, viteštva i pobožnosti. Oženio se carevom rođakom Milicom, ćerkom kneza Vratka, koja je bila potomak loze Nemanjića. Godine 1353 proglašen je za kneza.

Jedna od najvećih briga kneza Lazara bila je kako da pomiri Srpsku i Carigradsku Patrijaršiju. Kao izaslanika Carigradskom patrijarhu poslao je monaha Neaniju, da ga zamoli da sa Srba skine prokletstvo (anatemu), što je i učinjeno.

Knez Lazar borio se protiv Turske najezde i stradao u bici na Kosovom Polju 1389. godine.

Kako je nastala molitva Oče naš: Reči Isusa Hrista kojim se treba stalno obraćati Bogu!

Njegovo telo preneto je i sahranjeno u njegovoj zadužbini, manastiru Ravanici kod Ćuprije, a zatim preneto u Ravanicu (Sremsku), odakle je 1942. godine preneto u Sabornu Crkvu u Beogradu.

Za vreme svog života obnovio je manastir Hilandar i Gornjak, podigao manastir Ravanicu i Lazaricu i mnoge druge crkve i manastire.

Sada se njegove svete i čudotvorne mošti ponovo nalaze u manastiru Ravanica kod Ćuprije, gde se dešavaju mnoga čudesa i isceljenja bolesnih i ubogih. Svima onima koji mu se sa iskrenom molitvom obrate on pomaže, a mnogi vernici tvrde da je molitva upućena Svetom knezu Lazaru na Vidovdan uvek uslišena.

Kako sam postao pravoslavac: Priča holivudskog glumca ostavlja bez daha! (FOTO, VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs