Poslušajte i vi

Poruka Desanke Maksimović mladim Srbima: Zemlju ne možemo 'arčiti kako nam je volja! (VIDEO)

U jednom od retkih intervjua zabeleženih okom kamere, velika pesnikinja ostavila je večne poruke mladim naraštajima
Zanimljivosti
10:00h Autor:
Poruka Desanke Maksimović mladim Srbima: Zemlju ne možemo 'arčiti kako nam je volja! (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen / Pobednik1985

Jedna od najcenjenijih i najpoznatijih žena u Srbiji svakako je bila Desanka Maksimović, velika pesnikinja, profesorka književnosti i akademik Srpske akademije nauka i književnosti.

Bila je i pripovedač, romansijer, pisac dečjih pesama, a bavila se i prevođenjem poezije sa ruskog, slovenačkog, bugarskog i francuskog jezika.

Njena poezija bila je mahom ljubavna i rodoljubiva, a Desanka je celog svog života javno iskazivala ljubav prema svojoj domovini.

U jednom od retkih intervjua zabeleženih okom kamere, velika pesnikinja ostavila je večne poruke mladim naraštajima, kako treba da se ponašaju i prema sebi i prema svojoj zemlji:

Žena kakve nigde više nema: 6 razloga zašto ljudi vole Desanku Maksimović!

Printscreen Facebook/Desanka Maksimović
Printscreen Facebook/Desanka Maksimović

"Prvo bih molila one koji su se tek rodili i tek počeli da rastu, da gledaju da budu zdravi.

Druga poruka bi bila da se stekne što više znanja, da se ima radoznalosti za sav život oko sebe, i opipljivi, i vidljivi, i psihički, da se sazna šta je bilo pre nas, pre tog deteta, pa prema tome da se upravlja šta će posle biti.

Da, naravno, vole ceo svet, sve ljude, ali ponajviše da vole svoju domovinu. Da se sećaju uvek ko je za tu domovinu umro, ko je sve izginuo, i da mi nju ne možemo harčiti kako je nama volja, nego otprilike prema idejama onih koji su za nju umirali.

Da čitaju puno - svaka knjiga donosi jednu oblast znanja. Sve čega se dotaknemo i što pogledamo donosi nam znanje", poručila je Desanka.

Poučne besede oca Tadeja: Kakvim se mislima bavimo, takav život živimo!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs