Očekuje se da dostigne rekordnu sumu

Redak plavi dijamant na aukciji

Ove raskošne dijamanste su u prošlosti obožavali pripadnici kraljevskih porodica, među kojima je bio i Luj XIV
Zanimljivosti
19:02h
Redak plavi dijamant na aukciji
Foto: Reuter

Redak okrugli plavi dijamat biće stavljen na prodaju u 7. oktobra u Hong Kongu, a aukcijska kuća Sotbi se nada da će cena dragog kamena dostići rekordnu sumu od 13 miliona dolara uprkos strahu od usporene kineske ekonomije.

Aukcionari očekuju da će 7,59 karatni dijamant jarke i raskošne plave boje veličine dugmeta na košulji postaviti novu rekordnu cenu po karatu.

Direktor Sotbija za Aziju, Ćek Čin Jeo, rekao je da je Hong Kong prirodno mesto za prodaju dijamanta, poznatog kao Premijer blu i da se očekuju kolekcionari sa svih strana sveta, dodajući da prodaja u Hong Kongu ide dobro.

Hong Kong je postao centar za prodaju nakita zahvaljujući rastu bogatstva u Kini i drugim delovima te regije, kao i rastu interesovanja za umetnost.

Međutim, postoji strah za budućnost kineske ekonomije, druge najveće na svetu, čiji je rast usporen.

Plave dijamante su uvek želeli da imaju pripadnici kraljevskih i plemićkih porodica vekovima unazad. Najpoznatiji primer plavog dijamanta je Houpov dijamant, koji je u 17. veku kupio francuski kralj Luj XIV.

U aprilu, redak tamno plavi dijamant od 5,3 karata prodat je u Londonu za 9,5 miliona dolara i tada je postigao novu rekordnu cenu po karatu od 1,8 miliona dolara.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs