Neverovatno

Zbog majčinog prokletstva muškarci kraće žive: Evo zašto su žene neuništive!

Istraživači su otkrili da su muškarci definitivno slabiji pol, a da su žene jake kao stena i to zbog ovoga
Zanimljivosti
20:24h Autor:
Zbog majčinog prokletstva muškarci kraće žive: Evo zašto su žene neuništive!
Foto: Shutterstock

Istraživač Neil Gemel sa Univerziteta Otago u Novom Zelandu nakon desetogodišnjeg je istraživanja došao do konačnog zaključka: muškarci su, a ne žene, slabiji pol.

Teorija profesora Gemela temelji se na DNK u mitohondrijama. Oba roditelja prenose svoje gene na sledeću generaciju, a sve štetne mutacije tokom generacija se eliminišu. Međutim, mitohondrijsku DNK prenose samo ćerke. Kada se DNK prenosi na ženu, sva DNK koja je štetna za ženu se eliminiše.

No, DNK koja je štetna za muškarce ostaje, tvrdi profesor. To znači da oni mogu naslediti DNK koja je loša za njihovo srce, mozak, zdravlje mišića i nivo energije, što pomaže objasniti zašto su muškarci kraćeg životnog veka nego žene.

Najefikasnija prirodna nega za podmlađivanje: Ruski stručnjak otkriva tajnu lepe kože!

Muška plodnost zavisi od majčinog gena

Gemel teorija, predstavljena na godišnjoj konferenciji Evropskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju u Lisabonu, oslanja se na deceniju istraživanja provedenim na brojnim životinjama.

Studije pokazuju da određene vrste mitohondrijske DNK uzrokuju neplodnost i kraći životni vek kod muškaraca, ali kod žena nemaju nikakvog efekta. Studije na ljudima pokazale su da oni sa određenom vrstom mitohondrijske DNK imaju sporije spermatozoide.

„Reč je ili o ironiji ili o velikoj evolucionoj nepravdi, no muška je plodnost zavisna o molekulu koja se nasleđuje od žene“, kaže Gemel, poručivši muškarcima da nije sve tako crno.

„Razlika u životnom veku je samo dve do pet godina. Nije ogromna, a i niz drugih faktora utiče na naše kraće živote, kao činjenica da muškarci ne odlaze lekaru i skrivaju svoje probleme "teši" genetičar.

Muškarcima će možda biti utešno i što novija istraživanja ukazuju na zatvaranje razlike u prosečnoj dužini življenja među polovima, za što možemo kriviti stres, alkohol i cigarete.

Kad muškarac napuni 40 godina: Evo zašto mirne duše, celi dan, može provesti u boksericama ispred TV

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs