Genije

Nikola Tesla je o ovome maštao, a danas se ostvarilo!

Da je Tesla genije to svi znamo, međutim ono o čemu je on tada maštao ostvarilo se u 21 veku
Zanimljivosti
19:08h Autor:
Nikola Tesla je o ovome maštao, a danas se ostvarilo!
Foto: Profimedia

Slavni naučnik je registrovao više od 300 patenata, na čijim principima se temelje mnoga vrhunska dostignuća tehnologije koja danas koristimo. Ovo su stvari o kojima je Nikola Tesla maštao:

Čitač misli

Tesla je svojevremeno razmišljao o mašini koja bi mogla da čita misli, a u članku objavljenom u časopisu Kansas City Journal-Post 1933. godine pomenuo je nekoliko projekata na kojima je tada aktivno radio uključujući i mašinu koja bi mogla da zabeleži misaone tokove. Izjavio je da će uspeti da napravi mašinu koja snima ili fotografiše misli. Plan je bio da se na simulaciji mrežnjače ocrtava "sve što nam padne na pamet", tako da bi se svačiji um mogao čitati kao knjiga. Ovaj plan se nikada nije realizovao, ali i dalje je idejna vodilja mnogim naučnicima koji još uvek pokušavaju da ostvare ovu Teslinu zamisao.

Babica mu predskazala nesreću, patio od nesanice: 7 stvari koje niste znali o Nikoli Tesli!

Video-prenos podataka

Slobodno možemo da kažemo da je Tesla bio prvi koji je govorio o mogućnostima koje imaju današnje aplikacije pametnih telefona i kompjutera. Još davne 1926. godine Tesla je predvideo da će uređaji u budućnosti moći da prenose sliku kao što su tada preko radio-talasa prenosile zvuk.

Bežični prenos struje

Jedna od najvećih Teslinih neostvarenih želja je bežični prenos energije, pri čemu bi se vazduh koristio kao prenosno sredstvo. Naime, Tesla je uspeo da razvije tehniku paljenja sijalica uz pomoć induktivnih spojnica, ali nije uspeo da napravi toliko veliku mrežu koja bi mogla da prenosi struju. Danas su naučnici Teslinu ideju priveli bliže ostvarenju, ali i dalje postoje neke prepreke koje će se možda u budućnosti prevazići.

Trening Nikole Tesle: Kako je podmlađivao telo!

Kontakt sa vanzemaljcima

Kada je 1889. godine Tesla boravio u Koloradu, čuo je nepoznate zvuke preko radija, za koje je verovao da ne dolaze sa Zemlje. Kasnije su naučnici ove zvuke povezali sa kosmičkim radio-talasima koji su u to doba bila nepoznati.

Mobilni telefoni

Godine 1901, Tesla je predlagao korišćenje uređaja u modernom telegrafskom sistemu. Naime, uređaji bi funkcionisali s nemerljivih razdaljina i mogli bi da snimaju tekstualne i glasovne poruke. Zvuči poznato, zar ne?

Teslin odnos prema ženama: Nije ih ni takao!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs