Spomen na jednog od najvećih likovnih umetnika u istoriji

Google u spomen na Rembranta

Najposećeniji Internet pretraživač Google posvetio je danas svoju početnu stranu holandskom slikaru Rembrantu, koji je rođen 15. jula 1606. godine
Zanimljivosti
21:54h Autor:
Google u spomen na Rembranta
Foto: Fonet

Rembrantov poseban stil, sa karakterističnim igrama svetlosti i zatamnjenjima, kao i izbor njegovih tema, odredili su ga kao izrazitog predstavnika barokne umetnosti.

Sasvim izvesno jedan od najvećih likovnih umetnika u istoriji, smatra se da je izradio oko 650 ulja, oko 300 gravira i približno 2.000 crteža.

Njegova remek dela su: Noćna straža, Izgubljeni sin, Čas anatomije doktora Tulpa, Hristos kao baštovan, Dobri samarićanin, Hodočasnici u Emausu, Suknari, Vitsavej, Jakov blagosilja unuke, Venera i Kupidon, Verenici, Flora, Danaja, Starica, Jevrejska nevesta, Porodični portret, Predeo s vetrenjačom.

Autor je i više od 60 autoportreta, slikao je i portrete svoje supruge Saskije fan Ojlenburh, sina Tita, prijatelja Jana Siksa.

Rođen je u Lajdenu 15. jula 1606, kao osmo od devetoro dece u siromašnoj porodici. Pohađao je filozofiju i istoriju umetnosti na univerzitetu u rodnom gradu i privatne časova slikarstva. Uskoro je otvorio vlastiti studio.

Prekretnicu u njegovom sliakrstvu je predstavljao dolazak Konstantina Higensa, koji je postao njegov prvi patron, pa se potom preseljava u Amsterdam.

Princ Frederih Hendrih bio je njegov veliki kupac. Rembrant je vremenom postao popularan i kao učitelj slikarstva.

Vodio je buran život, umnožavajući dugove. U braku je imao četvoro dece ali samo je jedno uspelo da odraste. Umro je 4. oktobra 1669. godine u Amsterdamu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs