OVAJ ČOVEK JE PREKO 70 GODINA BIO ZAROBLJEN U GVOZDENOM SANDUKU: Jeziva sudbina koja ŠOKIRA, ali on se smatra SREĆNIKOM

Paul Aleksandar koji je zbog dečije paralize završio u metalnom sanduku pomoću kojeg je disao, preminuo je nakon što je sa železnim plućima živeo 70 godina

Zanimljivosti
OVAJ ČOVEK JE PREKO 70 GODINA BIO ZAROBLJEN U GVOZDENOM SANDUKU: Jeziva sudbina koja ŠOKIRA, ali on se smatra SREĆNIKOM
Foto: Printscreen/youtube/Mitch Summers

Paul Aleksandar, nadaleko poznat kao „čovek u gvozdenim plućima“ ostao je paralizovan nakon što ga je pogodila dečija paraliza 1952. Mogao je da pomera samo glavu, vrat i usta i zamalo nije umro pre nego što su ga lekari stavili u metalni sanduk koji je imao funkciju pluća.

Mašina ga je održala u životu sedam decenija, ali nažalost Paul je preminuo 11. marta 2024. godine.

"Paul Aleksandar "Čovek u gvozdenim plućima", preminuo je juče. Nakon što je preživeo dečiju paralizu kao dete, živeo je preko 70 godina u gvozdenim plućima," stoji u saopštenju na zvaničnoj stranici Paula Aleksandra.

Paul je svoju biografiju „Tri minuta za psa: Moj život u gvozdenim plućima“ objavio 2020. godine. U Ginisovu knjigu rekorda je upisan kao osoba koja je najduže vreme provela živeći u gvozdenim plućima.

Pol Aleksandar
foto: Printscreen/youtube/Mitch Summers

A kako se desilo da Pol završi u gvozdenom sanduku?

Paul Aleksandar je imao samo šest godina kada mu je otkrivena dečija paraliza. To je bilo u leto 1952. godine. Istog momenta dečak je stavljen u sanduk nazvan "veštačka pluća" u kojem je ostao preko 70 godina.

Tih godina dečija paraliza je odnela bezbroj žrtava. Preko hiljade ljudi je preminulo, dok je mnogo njih ostalo nepokretno. Zbog nedostatka tehnološkog napretka u medicinskom svetu, najbolji način za borbu protiv ove bolesti bilo je nešto što se nazivalo "gvozdena pluća".

Aleksandar je imao samo šest godina kada je ušao u kuću žaleći se da se ne oseća dobro. Njegova majka je već znala šta je u pitanju. Medicinsko osoblje joj je savetovalo da dete leči kod kuće, jer tada mesta u bolnici više nije bilo.

Pol Aleksandar
foto: Printscreen/youtube/Mitch Summers

Nakon pet dana dečak je izgubio motoričke funkcije. Njegova sposobnost disanja postepeno je opadala. On pada u neku vrstu kome i budi se u gvozdenim plućima, okružen medicinskim osobljem, sa ograničenim kretanjem.

U tom metalnom sanduku Paul živi do 11. marta ove godine kada je preminuo.

On je bio paralizovan od vrata pa naniže, ali to ga nije sprečilo da živi i da nikad ne odustane.

Na pitanje novinara kako provodi dane, Paul kaže: "Radim sve što i normalan svet: kad se probudim operu mi zube, doručkujem, obrijem se i umijem, čitam, gledam tv i slikam..."

Paul je godinama koristio hvataljku sa kojom je upravljao pomoću zuba. Tom hvataljkom je držao četkicu i crtao je, okretao stranice knjiga, koristio kompjuter...

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs