KAKO IZGLEDA IDEALNA ŽENA PO REČIMA IVE ANDRIĆA: Na OVO zaboravlja većina DEVOJAKA danas

Žena svoju ženstvenost ne ističe golotinjom, to može da bude zamka i kontraproduktivno

Zanimljivosti
11:01h Autor:
KAKO IZGLEDA IDEALNA ŽENA PO REČIMA IVE ANDRIĆA: Na OVO zaboravlja većina DEVOJAKA danas
Ivo Andrić, Foto: Wikipedia

Ukusno skrojenim i vešto upotrebljenim naborima svoje haljine, žena je osvojila više muških srdaca nego svojom razgolićenošću i svojim slobodnim ponašanjem. To često zaboravljaju i žene same i njihovi krojači.Ivo Andrić

Iako je prošlo dosta vremena od Andrićeve ere i naboranih haljina, danas se čini da je manje krojača. Svakim danom, društvo napreduje, modernizuje se i osavremenjuje. Žene su postale nezavisne, obrazovane i ravnopravne, slobodno biraju svoj stil oblačenja i izražavanja. Iako se još bore za određene stvari, čini se da su mnogo postigle u poslednjih stotinu godina.

Moda, Lokne, Cveće, Šešir, Bela Haljina, U Gradu, Šetnja, Retro
foto: Shutterstock

Međutim, i pored svih promena, izgleda da smo možda otišle predaleko.

Instagram i savremeno kapitalističko društvo su uveli norme i obrasce ponašanja koje su nam nametnuli kao svojevrsnu diktaturu.

Ako danas obratimo pažnju, primetićemo da mnoge mlade žene izgledaju gotovo identično, oblikovane prema istom kalupu. Čak i devojčice, birajući svoje igračke, sve češće odlučuju za LOL lutke, koje dolaze sa svojim nerealističkim proporcijama - izuzetno velikim zadnjicama, grudima i suviše uskim strukom. Onda se setimo vremena pre dve ili tri decenije, kada je vladala potpuno drugačija estetika. Najpopularnija igračka među devojčicama tog doba bila je Barbika, koja danas devočicama izgleda kao dečak u poređenju sa ovim novim standardima.

Nažalost, ekspanzija "porno" industrije utemeljila je percepciju o tome kako bi idealna žena trebala da izgleda, diktirajući neprirodne i nepostojeće standarde. U međuvremenu, svedoci smo kako sve više žena oseća pritisak da se usklađuje s ovim izmenjenim idealima lepote.

Uprkos svim ovim dramatičnim promenama, ne može se poreći da smo možda napravili korak unazad umesto unapred.

Moda, retro, Portret, Cveće, šešir
foto: Shutterstock

Ponekad se čini da smo previše ozbiljno shvatile modne termine, poput "in", "out", "trendi", "must have", "highlight", "animal print", i ostale engleske izraze koji dominiraju člancima o ženama. Povećali smo količinu šminke i razgolićavanja u nadi da ćemo biti primećene. Često žrtvujemo udobnost zbog mode. Zaboravljamo svoj pravi identitet zarad sezonskih kolekcija, zaboravljajući da smo postojale pre njih i da ćemo postojati i posle njih. Ne smemo se svesti samo na svoju visinu, kilograme i broj na etiketi odeće. Mi nismo to, niti smo ikada bili.

Dama, Leto, Retro, Šešir, Tufne, Rukavice
foto: Shutterstock

Sve žene znaju da unutrašnja lepota ima značaj. Istina je da se mnogo teže istaći svojom inteligencijom i dostignućima.

Lepota je i dalje važan deo života svake žene. Međutim, ne bi smela biti degradirajuća. Vreme je da se izdignemo iznad instinktivne potrebe za privlačenjem pažnje samo fizičkim atributima i spoljašnjim izgledom.

Vreme je da sašijemo jednu lepu i lepršavu suknju koja će istaći našu ženstvenost, kako kaže Andrić.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs