U OVOM ČOVEKU SU SE BORILA 24 DEMONA: Među njima je bio i komunista iz JUGOSLAVIJE! Svaki dan je pokušao da se ubije

Bili Miligan je čovek koji je imao 24 različitih ličnosti u svojoj glavi i kao takav ušao je u sve knjige psihologije

Zanimljivosti
Autor:
U OVOM ČOVEKU SU SE BORILA 24 DEMONA: Među njima je bio i komunista iz JUGOSLAVIJE! Svaki dan je pokušao da se ubije
Insert iz Netfliksovog filma, Foto: Printscreen/youtube

Bili Miligan je jedan od najpoznatijih ljudi sa dijagnozom višestruke ličnosti u istoriji psihijatrije. Unutar Bilija su bile 24 različite ličnosti po glasu i izrazima lica.

Rođen je 1955. godine i nakon nekog vremena našao se u svim udžbenicima psihijatrije. Tipično, podeljena ličnost podrazumeva postojanje dve ličnosti unutar jednog tela, najčešće u sukobu jedna sa drugom. Unutar Bilija su se nalazile 24 ličnosti, čije promene su drugi mogli da posmatraju, pa čak i razlikuju ličnosti po glasu i izrazima lica!

Od 24 osobe, 10 je bilo glavnih, a ostali su potisnuti zbog radnji poasnih po ljude.

Bili Miligan
foto: Printscreen/youtube

24 demona Bili Miligana:

Artur je inteligentan Englez koji je bio odgovoran za red u odnosima među subpersonalnostima,

Ragen je komunista iz Jugoslavije, dva tinejdžera, trogodišnja devojčica 19-godišnja devojka Alen je umetnik jedan muzičar i prevarant i drugi.

Sa 23 godine, Bili je priveden zbog sumnje za silovanje. Njegova krivica je bila očigledna sve dok psiholog nije primetio da se povremeno ponaša veoma čudno. Nakon pažljivog proučavanja osumnjičenog, pojavilo se mnogo neverovatnih detalja o životu koji je ključao u njegovom umu.

Evo 7 najzanimljivijih činjenica o Biliju:

Ni samom Biliju nije bilo dozvoljeno da koristi kontrolu svesti, jer je svaki put kada bi došao sebi, bivajući na njemu nepoznatom mestu ili u zatvoru, pokušao da izvrši samoubistvo. Kada se Bili probudio, svaki put je bio šokiran, jer je svoj prethodni pokušaj samoubistva smatrao uspešnim i mislio je da je već duže vreme mrtav.

Bili Miligan
foto: Printscreen/youtube

Za jedan od svojih rođendana, trogodišnja Kristin (jedna od ličnosti) ispekla je tortu za Bilija. Ovom prilikom Artur je dozvolio da se Bili „probudi“, ali je to dovelo do još jednog pokušaja samoubistva, a Bili je „uspavan“ na nekoliko godina.

Pojedinci su imali različite sposobnosti i karaktere. Dvojica su govorila sa akcentima, jedan je znao jezik koji Bili nikada nije učio, drugi je znao kako da se izvuče iz lisica i zato se ponašao kao vođa kada je otišao u zatvor, treći je slikao veličanstvene slike, a mlada devojka je bila lezbejka.

Posedujući „specijalizaciju“, različite ličnosti su počele da kontrolišu svest upravo u trenutku kada je to bilo najpotrebnije. Dakle, kada je Bili bio u bolovima, tinejdžer Dejvid se uključio i preuzeo bol na sebe. Sam Bili nikada nije doživeo pomešana osećanja: različite ličnosti su bile odgovorne za sve.

Da bi Bili mogao da se sudi i svedoči u slučaju silovanja, psihijatri su pokušali da „sakupe” sve ličnosti u jednu. Takozvana integrisana ličnost se formirala godinama i uz velike muke. U početku su uspeli da „slepe” ličnosti najbližu svim po temperamentu. Međutim, kada bi Bili postao previše zabrinut, ličnosti bi se ponovo raspale i sve bi moralo da počne iznova.

Kada su se ličnosti kombinovale, sveukupne sposobnosti su se pokazale lošijim od sposobnosti svakog pojedinca; nastala osoba je imala problema sa samoopredeljenjem i bila je neka vrsta „prosečne“ verzije, nesposobna da se seti sopstvenog imena.

Ispostavilo se da je silovanja izazvala Adalana (19-godišnja lezbejka) dok je jedna od drugih osoba pokušavala da opljačka žene. Uprkos činjenici da je Adalani bilo zabranjeno da preuzme svest, ona se „nezakonito“ uključila i počinila zločine. Niko od ostalih ličnosti nije imao pojma šta se dogodilo. Tokom ispitivanja, razgovor sa Bilijem je bio izuzetno težak. Da bi to uradio, trebalo je mnogo vremena da ubedi Artura da da dozvolu da probudi Bilija. Dozvola je data u zamenu za obećanje da će samoubilačkog Bilija čuvati, pre svega, od njega samog.

Priča Bilija Miligana ispričana je u dokumentarnim romanima Danijela Kiza „Mnogi umovi Bilija Miligana“ i „Miliganovi ratovi“.

Netfliks je o Biliju snimio i seriju:

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs