OVAJ ČOVEK LEŽI ZAROBLJEN U METALNOM SANDUKU PUNIH 70 GODINA: Evo zašto nikad nije pristao na to da ga OSLOBODE

Pol Aleksandar danas ima 77 godina i od njegove 7 godine živi u metalnom sanduku koji ima funkciju veštačkih pluća. Bez njega, Pol ne bi mogao da diše, ali sa njim ne može ni da živi normalno

Zanimljivosti
Autor:
OVAJ ČOVEK LEŽI ZAROBLJEN U METALNOM SANDUKU PUNIH 70 GODINA: Evo zašto nikad nije pristao na to da ga OSLOBODE
Pol Aleksandar, Foto: Printscreen/youtube/Mitch Summers

Dečija paraliza je bila ta koja je Pola Aleksandra osudila na život u metalnom sanduku. Bila je to 1952. godina kada je ova strašna bolest harala svetom. Kada je ušao u kuću i rekao da mu nije dobro, njegova majka je odmah znala šta je u u pitanju.

Pol se tada onesvestio i probudio se paralizovan u ovom mentalnom sanduku koji ima funkciju da imitira rad pluća i tako pomaže ovom čoveku da preživi.

Punih 70 godina Pol Aleksandar živi u ovom mentalnom sanduku. Ali uprkos tome što su vremenom izumljeni novi i prenosniji uređaji koji bi mu pomogli da lakše diše, Pol je ostao u gvozdenim plućima 7 decenija.

Pol Aleksandar
foto: Printscreen/youtube/Mitch Summers

Zarobljen od vrata do peta u gvozdenim plućima Pol se toliko navikao na njih i nije pristao da ima "rupu u grlu" koja bi mu pomogla da prikači druge, modernije aparate i tako diše.

Kada su izumljena gvozdena pluća, pacijenti bi živeli u njima do dve nedelje, a potom bi njihov oporavak nastavio izvan ovog metalnog sanduka. Vremenom su izumljeni moderni respiratori koji su omogućavali pacijentima da žive izvan ovih metalnih naprava.

Na svetu postoje samo još dve osobe koje žive na ovaj način: jedan je Pol Aleksandar a druga je Marta Lilijard.

Pol je doživeo krizu kada su se metalna pluća počela kvariti 2015. godine. Pošto je proizvodnja ovakvog aprata prestala 1960. godine, nije bilo mogućnosti da se novi aparat kupi.

Pol Aleksandar
foto: Printscreen/youtube/Mitch Summers

Tada je našao Brejdija Ričardsa koji vodi Laboratoriju za ispitivanje životne sredine koji mu je pomogao da popravi veštačka pluća.

Na pitanje novinara kako provodi dane, Paul kaže: "Radim sve što i normalan svet: kad se probudim operu mi zube, doručkujem, obrijem se i umijem, čitam, gledam tv i slikam..."

Paul godinama koristi hvataljku sa kojom upravlja pomoću zuba. Tom hvataljkom drži četkicu i boji, okreće stranice knjiga, koristi kompjuter...

Gledajući njega mnogi pomisle da je ovo najnesrećniji čovek na planteri, ali Paul Aleksandar je zapravo jedan od srećnika koji je uspeo da preživi dečiju paralizu. Uprkos gvozdenim plućima, mnoga deca u to vreme nisu preživela.

"Nikad nisam odustao, niti ću ikad odustati," kaže ovaj neobični čovek.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs