KO JE FATALNA KRISTINA KOJA JE BILA U AVIONU SA PRIGOŽINOM? Objavila fotografiju, žalila se na 1 stvar, pa otišla u smrt

Kristina je jedina žena koja je bila sa Prižoginom u avionu koji se srušio.

Zanimljivosti
Autor:
KO JE FATALNA KRISTINA KOJA JE BILA U AVIONU SA PRIGOŽINOM? Objavila fotografiju, žalila se na 1 stvar, pa otišla u smrt
Ko je žena koja je bila u avionu sa Prigožinom, Foto: Printscreen Facebook/ Kristina Yadrevskay

Šef Vagnera, Jevgenij Prigožin poginuo je u avionskoj nesreći. Naime, avion sa putnicima srušio se u severnoj okolini Moskve, a preživelih nije bilo. Među poginulim putnicima je i Kristina Raspopova (39), koja je radila kao stjuardesa.

Osim toga što je bila stjuardesa imala je veoma zanimljivu političku pozadinu. Naime, ona je sestra Jevgenija Raspopova, zamenika glavnog tužioca Čeljabinske oblasti koja se nalazi u azijskom delu Rusije.

Na društvenim mrežama pojavila se i poslednja fotografija nesrećne žene, koja je nastala neposredno pre pada aviona. Naime, ona je objavila sliku na kojoj se vidi kofer i doručak.

U trenutku pogibije imala je 39 godina. Zaposlila se u kompaniji MNT Aero, radila je po ugovoru, i bila je zadužena za privatne letove. Ona se, neposredno pre pada aviona, navodno žalila porodici zbog kašnjenja leta.

Kada je odlučila da se osamostali, navodno se iz Kazahstana preselila u Moskvu.

"Otišla je u Moskvu da bi ostvarila svoje snove. Imala je jak karakter, bila je vrlo ambiciozna", ispričala je osoba koja ju je poznavala, a koja je želela da ostane anonimna.

Ko je Jevgenij Prigižin?

Šef ruske privatne plaćeničke vojske Vagner grupe, postao je istaknut nakon što je preuzeo sve vidljiviju ulogu u ratu u Ukrajini, gde se njegovi plaćenici bore u korist Moskve nakon što su regularne trupe pretrpele teške poraze i izgubile teritoriju koju su osvojile na početku rata.

Vagnerove trupe podigle su rusku zastavu u gradu Bahmutu na istoku Ukrajine duge i krvave bitke, obezbeđujući Moskvi preko potrebnu pobedu u 15-mesečnom sukobu.

Jevgeni Prigožin
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prigožin je taj trenutak trijumfa pretvorio u priliku da samo nekoliko dana kasnije optuži rusko vojno rukovodstvo da je odgovorno za neuspehe u Ukrajini, nešto što samo nekolicina odabranih može javno da uradi bez osvete Kremlja, piše "Al Jazeera".

Iza Prigožina je ostala žena i troje dece.

Jevgeni Prigožin
foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia/ Twitter

Šta je Vagner grupa?

Prigožinova jedinica je dobila ime Vagner po nadimku svog prvog komandanta Dmitrija Utkina, potpukovnika specijalnih snaga ruske vojske u penziji. Ubrzo je stekla reputaciju brutalnosti i nemilosrdnosti.

Vagner je prvi put viđen u akciji u istočnoj Ukrajini ubrzo nakon što je tamo izbio sukob u aprilu 2014, u nedeljama nakon ruske aneksije Krima.

Dok je podržavala pobunu u Donbasu, istočnom industrijskom srcu Ukrajine, Rusija je negirala da tamo šalje svoje oružje i trupe. Angažovanje "privatnih izvođača" u borbama omogućilo je Moskvi da zadrži određeni stepen poricanja.

Jevgeni Prigožin
foto: Handout / AFP / Profimedia

Vagnerovo osoblje je takođe raspoređeno u Siriji, gde je Rusija podržala vladu predsednika Bašara el Asada. U Libiji su se borili zajedno sa snagama odmetnutog komandanta Kalife Haftara. Takođe se veruje da grupa deluje u Centralnoafričkoj Republici i Maliju.

Prigožin je navodno iskoristio Vagnerovo raspoređivanje u Siriji i afričkim zemljama da obezbedi unosne ugovore u rudarstvu. Podsekretar američkog državnog sekretara Viktorija Nuland rekla je u januaru da kompanija koristi svoj pristup zlatu i drugim resursima u Africi za finansiranje operacija u Ukrajini.

Bonus video: "PUTIN ĆE OPROSTITI PRIGOŽINU SAMO ZBOG OVE STVARI!" Stručnjaci smatraju: Šef Vagnera je imao podršku obaveštajne službe

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs