"I JA SAM BIO MANGUP I PROBISVET": Monah Arsenije nekada je bio poročan, a onda se na neverovatan način sve OKRENULO

Monah Arsenije Jovanović nekada je živeo potpuno drugačijim stilom nego danas, a evo kako se sve promenilo.

Zanimljivosti
Autor:
"I JA SAM BIO MANGUP I PROBISVET": Monah Arsenije nekada je bio poročan, a onda se na neverovatan način sve OKRENULO
Kako je nekada živeo monah Arsenije Jovanović, Foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/HelmCast

Monah Arsenije šokirao je javnost svojim stavom o Ani Ivanović nakon čega je izazvao veliko interesovanje. Arsenije Jovanović iguman je manastira Ribnica, u selu Paštriću kod Mionice, a intrigantne detalje svog burnog života opisao u autobiografiji.

Aleksandar Jovanović rođen je u Beogradu 1960. godine, u porodici prosvetnih radnika, u svetu muzike bio je poznat pod nadimkom Aca Plavi.

Završio je Treću beogradsku gimnaziju, koju je upisao 1975. godine. Kasnije je diplomirao na Stomatološkom fakultetu u Beogradu, iako mu je želja bila da studira Akademiju likovnih umetnosti.

Monah Arsenije
foto: Printscreen/youtube/Monah Arsenije

Za vreme studija bio je deo društva najpoznatijih rok muzičara jugoslovenskog "crnog talasa", a tu su bili umetnici poput Milana Mladenovića, Bojana Pečara, Margite Stefanović.

Aca Plavi bio je deo muzičke grupe "VIA talas", gde je kraće vreme bio prateći vokal.

On se 1989. godine preselio u Njujork, sa svojim najboljim prijateljem Dušanom Gerzićem Gerom, sa kojim se družio joj od ranog detinjstva.

U Njujorku postaje deo istočnjačke sekte "Guru Maharadži", kao i instruktor transcendentalne meditacije.

Tamo upoznaju i hrvatskog fotografa Stefana Lupina.

U Americi je otkrio pravoslavlje, za koje smatra da ga je spasilo od poroka i greha.

Aleksandar 1993. godine prvi put odlazi u Svetu Goru, a te godine kreće i njegov život iskušenika u manastiru Visoki Dečani. Naredne godine, 1994. zamonašio se i dobio monaško ime Arsenije.

Zanimljivo je da je Arseije 2006. godine objavio knjigu pod nazivom "Bog i rokenro", u kojoj su glavne teme njegova mladost, život u Njujorku, svet poroka i smrt prijatelja. On je govorio o tome da je rokenrol za njega veoma bolna tema i da mu je upravo rokenrol odneo mnogo voljenih ljudi.

Na prvoj stranici njegove knjige može se videti da je posvećenja preminulom prijatelju, Dušanu Gerziću Geri: "Sećanje i izvodi iz dnevnika jednog monaha o njegovom voljenom i najboljem prijatelju iz mladosti, pokojnom slikaru Dušanu Gerziću Geri…"

Bio je poročan

"Naduvaš se hašišom, uzmeš gitaru, kreneš u svoj svet, a od tog sveta, samo je jedan korak do suicida", rekao je monah Arsenije za Refleksiju.

"Moje je da pokušam da objasnim i prevedem ljudima ono što ne vide, jer nisu iskusili, jer i ja sam bio mangup, probisvet, čitao sam i gledao i doživeo svašta. Rokenrol ima neki smisao samo u počecima i da to bude samo jedna vrsta bunta protiv sivila svakodnevice, ukoliko se pređe granica, uz konzumiranje narkotika, on postaje otrovan, ako se pretera postaje smrtonosan", rekao je monah Arsenije.

(Stil/ Espreso)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs