KAŽU DA SE OKUPAO SAMO 2 PUTA U ŽIVOTU I TO NA NEVEROVATAN NAČIN: Dobio je specifičan nadimak, a evo i zašto

Evo kako je Luj XIV dobio nadimak Kralj Sunce i zbog čega se priča da se nije kupao.

Zanimljivosti
21:11h Autor:
KAŽU DA SE OKUPAO SAMO 2 PUTA U ŽIVOTU I TO NA NEVEROVATAN NAČIN: Dobio je specifičan nadimak, a evo i zašto
Kako je Luj XIV dobio nadimak Kralj Sunce, Foto: Profimedia

"Kralj sunce" Luj XIV na presto je došao kao dete i zadržao se 72 godine i 110 dana. Ali, ni on nije na prvoj poziciji!

Zašto je dobio nadimak "Кralj Sunce"?

Sin Ane Austrijske i Luja XIII rođen je posle dvadeset godina braka. Opscene spekulacije i tračevi su tvrdili su da je kralj u stvari sin kardinala Žil Mazarena, iako je sa samo 4 godine proglašen za naslednika kralja Luja XIII.

Tokom duge vladavine je izjavio nekoliko rečenica koje se i danas citiraju, iako je najpoznatija "Država, to sam ja". Dok su ga dvorljani nazivali "Кralj Sunce" zbog brižnosti i blage naravi, uprkos činjenici da je njegova moć bila apsolutna. Bilo mu je stalo ne samo do moći države, već i ekonomskog razvitka.

Čak ni Vatikan koji se protivio njegovoj politici nije mogao da spreči da prosperitet koji je doneo svojoj državi. Francuski je počeo da se govori i u drugim zemljama, u kojima su monarsi oponašali politiku i ponašanje sa dvora Luja XIV. O Versajskoj palati kružile su legende, zbog čega i danas budi maštu svojim sjajem.

Na dvoru smrdi

Ali postoje i tvrdnje da su u ovoj palati sagrađenoj za vreme Luja XIV, dame u raskošnim haljinama - navodno gde god im je bilo zgodno - podizale svoje suknje i vršile nužde. Kao i da su kraljeve fekalije iz sobe, sluge iznosile samo jednom nedeljno, dok se u životu navodno okupao samo dve puta u reci. A zagušljivi mirisi neopranih dvorjana, kao i samog kralja, krili su se ispod slojeva pudera, ruževa i parfema.

Tu nije bio kraj njegovim nehigijenskim i čudnim navikama, naime Lujevi hroničari su zabeležeili da je za večerom mogao da pojede velike količine hrane: jeo je supe, divljač, meso, voće, salate i mnoga slatka jela. Кralj je obožavao poslastice, sve vrste džemova, usled čega je imao karijes.

Stoga su mu dvorski lekari savetovali da ukloniti neke zube. Vremenom nedostatak zuba je doveo do problema sa varanjem, jer nije mogao da zvaće pa je samo gutao hranu. Uprkos zdravstvenim problemima i slabostima, Kralj Sunce je doživeo 77 godina, piše nationalgeographic.rs.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs