OBRUKALA JE PORODICU, A NJEN DEDA TRAŽIO JE DA JOJ OVO SVIREPO URADE: Samo je kleknula na kolena i jezivo SKONČALA

Evo ko je bila mlada arapska princeza, koja je svirepo ubijena zbog preljube.

Zanimljivosti
13:13h Autor:
OBRUKALA JE PORODICU, A NJEN DEDA TRAŽIO JE DA JOJ OVO SVIREPO URADE: Samo je kleknula na kolena i jezivo SKONČALA
Ko je bila arapska princeza koja je ubijena zbog preljube, Foto: BILAL QABALAN / AFP / Profimedia

Kada je saudijska princeza, Mišal bint Fahd al Saud koja je bila član kraljevske porodice Saud ubijena 1977. godine, u javnosti je zavladao veliki i opravdan strah. Imala je samo 19 godina, a pogubljena je zbog preljube. Činjenica da ni titula princeze nije mogla da je spasi smrti, dodatno je uznemirila javnost. Po ovom tragičnom događaju snimljen je i dokumentarac "Smrt princeze".

Veruje se da je smrt pranećake pokojnog kralja Halida naredio njen deda Muhamed bin Abdul Aziz al Saud, kraljev stariji brat. Postoje dve verzije priče o pogubljenoj princezi. U jednoj verziji navodi se da je princeza bila udata, dok u drugoj da nije. Međutim, ako uzemmo u obzir činjenicu da je ubijena zbog preljube, velika verovatnoča je da je bila udata.

Navodno, na njen zahtev, porodica ju je poslala u Liban, na studije, dok se tamo zaljubila u Kaleda al Šaera Muhalaha, inače nećeaka saudijskog ambasadora u Libanu i započeli su aferu.

Po povratku u Saudijsku Arabiju, ispostavilo se da su se u nekoliko navrata sastali sami i protiv njih je podignuta optužnica za preljubu. Pokušala je da lažira da se davi i uhvaćena je u pokušaju da pobegne iz Saudijske Arabije sa Kaledom. Iako je princeza bila prerušena u muškarca, prepoznao ju je carinik na aerodromu i ona je kasnije vraćena porodici.

Šerijatski zakon joj došao glave

Prema Šerijatskom pravu osoba može da bude osuđena za preljubu ako sama to prizna i da na sudu 4 puta kaže: "Počinila sam preljubu" ili ako se pojave četvorica muškaraca kao svedoci, koji su navodno prisustovali tom činu.

U ovom slučaju nije bilo svedoka, a porodica je princezi rekla da ništa ne priznaje. Međutim, upozorili su je da u svakom slučaju nikada više neće videti svoju ljubav. Međutim, princeza je na sudu priznala preljubu i sebi potpisala smrtnu presudu.

Svirepo ubijeni

Princeza i njen ljubavnik javno su pogubljeni 15. jula 1977. godine, u Džedi, a način na koji je to učinjeno je jeziv. Naime, njoj su stavili povez preko očiju, dok je morala da klekne na kolena, kako bi na kraju bila pogubljena. Detaljan uputstva za princezino pogubljenje dao je njen deda, zbog sramote koju je nanela svojoj familiji.

Khaled je morao da gleda princezino pogubljenje, a onda mu je odrubljena glava. Veruje se da je sve obavio jedan princezin rođak.

Zbog ovog događaja položaj žena je postao lošiji i izgubile su svoja prava.

Kada su kasnje pitali princa Muhamada da li su ove smrti bile potrebne, on je rekao da je za njega bilo dovoljno što je par bio nasamo u sobi. Još jedan član kraljevske porodice je pogubljen 2016. godine.

Većina pogubljenja u kraljevstvu se vrši odsecanjem glave na javnom trgu, a osobe osuđene za preljubu se uglavnom kamenuju. Među krivičnim delima koja se pored preljube svrstavaju u teška krivična dela su ubistvo, trgovina drogom i sodomija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs