OVAKO SE 1. MAJ SLAVIO U JUGOSLAVIJI: Sve je bilo drugačije nego danas, a umesto roštiljanja obavezno se radilo jedno

Kako se Prvi maj slavio u Jugoslaviji pitaju se mnogi, a starije generacije se sa nostalgijom sećaju Prvomajskih parada.

Zanimljivosti
16:52h Autor:
OVAKO SE 1. MAJ SLAVIO U JUGOSLAVIJI: Sve je bilo drugačije nego danas, a umesto roštiljanja obavezno se radilo jedno
Kako se Prvi maj slavio u Jugoslaviji, Foto: Profimedia

Prvi maj nekada je bio jedan od najvažnijih datuma u godini. Bilo je to vreme slavlja, uranaka i parada. U nekadašnjoj Jugoslaviji, naročito odmah posle Drugog svetskog rata, održavale su se brojne prvomajske parade koje su bile vojnog i civilnog karaktera. Najčešće su se održavale po glavnim gradovima republika, a centralna, kao i obično, u Beogradu.

Međunarodni praznik rada Prvi maj je praznik kojim pripadnici i simpatizeri radničkog pokreta obeležavaju sećanje na svoja dostignuća, odnosno žrtve koje su pripadnici radničkog pokreta podneli kako bi se izborili za veća radna prava.

Danas se praznik rada svodi na roštiljanje, opijanje i slobodne dane. U SFRJ je sve počinjalo sa tradicionalnim prvomajskim urankom uz limenu muziku lokalnog gradskog orkestra. A onda su glavnim ulicama paradirali radnici, seljaci, a predstavljana je i prava poljoprivredna mašinerija.

Drugi kongres Radničke internacionale je odlučio da se od 1890. godine, 1. maja održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi.

Prvi maj u Srbiji obeležen je prvi put 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu. Prvomajske proslava u seoskim sredinama u Srbiji počele su najpre u selu Dubona, kod Mladenovca, dve godine kasnije, piše Espreso.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs