MORNARI SU PRONAŠLI SIROČE NA ČAMCU ZA SPASAVANJE NA SRED MORA: A kada su čuli njenu priču - uhvatila ih je JEZA

Ovo je priča o preživljavanju jedne devojčice Teri Džo Duprolt koja je 4 dana provela izgubljena na moru

Zanimljivosti
Autor:
MORNARI SU PRONAŠLI SIROČE NA ČAMCU ZA SPASAVANJE NA SRED MORA: A kada su čuli njenu priču - uhvatila ih je JEZA
Teri Džo Duprolt, Foto: Printscreen/youtube/DoxNM

Bilo je to 1961. godine kada je tanker na Bahamima pronašao gumeni čamac na sred mora, a za njega zakačen splav na kojem je ležalo beživotno telo devojčice. Čovek u čamcu je rekao da je kapetan broda "Blubela", te da se dogodila tragedija na kojoj su svi putnici pomenutog broda stradali, a da je on jedino izvukao beživotno telo devojčice po imenu Teri Džo te da je poveo sa sobom.

Bila je to užasna priča koju je kapetan ispričao ljudima na tankeru, ali postojao je mali problem: Prava Teri Džo je plutala miljama daleko sama na sred mora i njena priča se znatno razlikovala od priče kapetana potonulog broda.

A kako je sve počelo?

Artur Duprolt je bio srećno oženjen čovek i otac troje zdrave dece. Odlučio je da iznenadi ženu i decu i povede ih na porodično putovanje koje nikad neće zaboraviti. Artur iznajmljuje brod Blubelo i na njega ukrcava suprugu Džin i decu: Brajana (14), Teri Džo (11) i Rene (7).

Pošto nije bio vičan upravljanju broda, on poziva i svog prijatelja, bivšeg marinca i veterana Drugog svetskog rata Džulijana Harvija zajedno sa njegovom ženom Meri Din.

Prvih pet dana putovanje je bilo savršeno, ali pete noći dešava se HORORO. Teri Džo se probudila jer je čula "vrištanje i udaranje" na palubi iznad kabine u kojoj je spavala. Kao da je čula svog brata koji zapomaže. Teri odlazi gore i zatiče beživotna tela majke i brata kako leže u lokvi krvi.

Tada je videla Harvija koji je krenuo prema njoj. Unezvereno ga je pitala šta se dešava, a on ju je ošamario i rekao joj da siđe u palubu. Kada je sišla dole uvidela je da brod tone. Voda je prodirala na sve strane.

Popela se opet gore i pitala Harvija da li to brod tone? On je odgovorio "da", skočivši sa broda prema gumenom čamcu za spasavanje.

Ostavši sama Teri Džo se setila da na brodu ima još jedan splav za spasavanje, te se ona ukrcava na njega.

Bez hrane i vode, bez zaštite od hladnoće i sunca, Teri Džo je narednih 84 sata plutala morem sve dok je nije pronašao kapetan Teo. Fotografija iscrpljene devojčice koja leži na čamcu za spasavanje obišla je svet.

Posada grčkog broda zbrinjava napaćeno dete i smešta je u bolnicu gde je ona narednih par dana provela u komi, boreći se za goli život.

Teri Džo nije ni bila svesna činjenice da je čitava njena porodica mrtva, a da je ona u svetu poznata kao "Siroče sa mora".

Šta se desilo te kobne noći na brodu?

Kada je Harvi čuo da je Teri Džo pronađena živa, otišao je u hotelsku sobu i ubio se. U oproštajnom pismu je napisao da više ne može tako da živi, te zamolio da se njegova deca daju na usvajanje.

Kasnije se otkrilo da se oko Harvija godinama dešavaju čudne stvari, te da su skoro sve njegove bivše žene stradale pod čudnim okolnostima. Te noći, na brodu Blubela, Harvi je verovatno ubio svoju suprugu kako bi naplatio njeno životno osiguranje u iznosu od 20.000 dolara. Kada je Artur, otac Teri Džo video kako Harvi ubija svoju ženu, pojurio je da ga spreči, ali je Harvi ubio i njega i njegovu ženu i decu, a zatim je potopio i brod u želji da zataška zlodela.

Razlog zašto nije ubio Teri Džo je taj što je mislio da će dete potonuti zajedno sa brodom.

Uskočio je u gumeni čamac i nastavio da pluta, a telo Terine mlađe sestre je stavio na splav kako bi izgledao kao da je pokušao da pomogne nesrećnom detetu.

Kada je čuo da je Teri Džo živa i spašena, navodno je promucao: "O bože, pa to je divno!"

Sledećeg dana pronađen je u hotelskoj sobi sa presečenim venama.

Teri Džo se godinama borila sa strašnim psihičkim problemima. Stalno je verovala da je njen otac živ i da će se pojaviti svaki momenat. Godine terapije su joj pomogle da izgradi normalan život.

Odmah nakon tragedije o njoj su se brinuli tetka i teča, kao i baka. Kasnije je Teri promenila ime i prezime kako bi "pobegla" od priče koju je čitava zemlja znala. Udala se i rodila decu, a ceo život je provela baveći se morem i vodom kao pomorski biolog, a mnogi bi rekli i šetajući uz vodu i čekajući da se njena porodica pojavi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs