RIČARD NIKSON

PREDSEDNIK ČIJI ŽIVOT SU OBELEŽILA 2 SKANDALA: Niko nije na tako sramotan način ponizio SUPRUGU kao što je to uradio ON

Ričardu Niksonu život su obeležila dva skandala. Zbog jednog je morao da ostavi mesto predsednika Amerike, a druga ga je za malo koštala braka.

Zanimljivosti
09:01h Autor:
PREDSEDNIK ČIJI ŽIVOT SU OBELEŽILA 2 SKANDALA: Niko nije na tako sramotan način ponizio SUPRUGU kao što je to uradio ON
Ričard Nikson, Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Jedan od najčuvenijih predsednika SAD-a, republikanac Ričard Nikson bio je 36. zamenik predsednika i 37. predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

Njegov mandat je obeležio je jedan od najvećih skandala u američkoj istoriji. Reč je naravno o Votergejtu, kada je otkrivena njegova umešanost, te je bio promoran da da ostavku na mesto predsednika Amerike.

Kada se saznalo za prisluškivanje i provalu u sedištu nacionalnog odbora Demokratske stranke u hotelsko-stambenom kompleksu Votergejt u Vašingtonu, izbio je skandal neviđenih razmera. Takođe, taj naziv je obuhvatao i niz političkih skandala u Americi koji su se dogodili između 1972. i 1974. godine.

Radilo se o politički motivisanim provalama, iznudama, mitu, prisluškivanju telefona, uništavanju dokaza, nezakonitim upotrebama vladinih agencija poput FBI-a i CIA-e i još brojnim nezakonitim postupcima. Zapravo, pojam Votergejt označava zloupotrebu moći.

Ričard Nikson
foto: Profimedia

Nikson je tvrdio da je između 1969. i 1971. učinio te nezakonite poteze zbog državne sigurnosti. Bez sudskog naloga je odobrio prisluškivanje telefona vladinih ljudi i novinara. Pored toga je 1971. godine odobrio sigurnosnu operaciju koja je obuhvatala provale i otvaranje pošte.

Osnovao je i posebni istražni odsek koji su činili agenti koji su provalili u ordinaciju doktorke Luis Filding, psihologa Danijela Elsberga, čoveka koji je Njujork Tajmsu dao "Pentagon Papers", dokumente o tajnim američkim operacijama u Vijetnamu. Elsberga je u tom periodu sačekalo suđenje za špijunažu.

Nije to jedini skandal s kojim se povezuje Nikson. Eleanor Herman je u svojoj knjizi 'Sex With Presidents: The Ins and Outs of Love and Lust in the White House' otkrila da je Ričard imao aferu kasnih 1960-ih s hongkonškom koktel hostesom Mariano Liu.

Ričard Nikson
foto: Profimedia

U celu tu priču se upleo FBI koji je istraživao je li Mariana agentkinja sa strane obaveštajne službe. Agent FBI-a je prijavio Niksonovu aferu koja se odvila u luksuznom hotelu u Kong Kongu. U istrazi su zaključili da Liu i njen odnos s Ričardom nisu pretnja državnoj sigurnosti.

Mariana je kasnije opovrgnula da je imala romansu s nekadašnjim predsednikom, a on navodno nije znao za istragu dok nije okončana. Uprkos zaključku da ne postoji opasnost za Ameriku, istraga o Niksonu i hostesi je zatvorena tek nakon dve godine, u julu 1969. godine.

Ričard Nikson
foto: Profimedia

Inače, Ričard je od 1940. do 1993. kada je preminula, bio u braku s Pat Nikson s kojom je dobio dve ćerke. Pat je uvek podržavala supruga, ali nije ućivala što je stalno bila pod lupom javnosti i smetali su joj pojedini trenuci u kojima ju je osramotio.

Podsetimo, supružnici su se upoznali u Vitijeru gde je ona radila u srednjoj školi kao profesorka. Ričard je u taj grad stigao nakon što je diplomirao pravo na čuvenom Univerzitetu Djuk kako bi završio praksu. Sprijateljili su se u pozotišnoj grupi dok su glumili u predstavi.

Venčali su se 21. oktobra1940. godine.

Pat Nikson je preminula 1993. godine, a on godinu dana kasnije, 1994.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs