ZULU

ŽIVEO JE SA 6 ŽENA I IMAO NAJMANJE 26 DECE - BIO JE KRALJ: Njegov tron zauzeo je čovek koji ima "samo" 3 supruge

Novi kralj afričkog naroda Zulu zvanično je krunisan, a time je okončana mukotrpna borba za presto.

Zanimljivosti
13:51h Autor:
ŽIVEO JE SA 6 ŽENA I IMAO NAJMANJE 26 DECE - BIO JE KRALJ: Njegov tron zauzeo je čovek koji ima "samo" 3 supruge
Novi Zulu kralj, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Afrička etnička grupa Zulu, koja broji preko deset miliona ljudi koji većinom žive u Kva Zulu provinciji u Južnoj Africi pripada najbrojnijoj etničkoj grupi u toj zemlji.

Južnoafrički grad Durban imao je veliku ceremoniju povodom svečanog krunisanja novog kralja naroda Zulu, a na kojoj je prisustvovalo više hiljada ljudi. Predsednik Siril Ramafosa formalno je priznao kralja Misuzula ka Zvelitinija za monarha i dao mu sertifikat o priznanju.

Zulu narod
Zulu narodfoto: Rajesh JANTILAL / AFP / Profimedia

Pomenuta ceremonija ujedno je bila i prvo krunisanje naroda Zulu od vremena kad je Južna Afrika postala demokratija, 1994. godine. Time je ujedno okončana duga i mukotrpna borba za naslednika kralja Gudvila Zvelitinija koji je umro prošle godine, a koji se na vrhu Zulu monarhije zadržao skoro 50 godina.

Njegov život posebno je interesantan i privlačio je veliku pažnju. Naime, imao je 6 žena i najmanje 26 dece.

Zulu kralj
Zulu kraljfoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Princ Bambindlovu Zulu rekao je za BBC da veruje da će njegov brat ujediniti monarhiju i narod. "Naši roditelji bi bili ponosni sada. Mislim da će biti sjajan kralj" , istakao je.

Novi kralj je imao i svoje prvo obraćenje koje je u skladu sa protokoliom, te tim povodom objasnio da se Zulu narod suočava sa brojnim poteškoćama i izazovima, kao što su siromaštvo, velika stopa nezaposlenosti, nepoverenje u vladu i tradicionalne vođe, klimatske promene kao i nesigurnost po pitanju hrane.

Zulu narod
Zulu narodfoto: Marco LONGARI / AFP / Profimedia

Tradicionalne pesme, napevi i ples prarili su svakog govornika na događaju, koji je bio kolaboracija tradicionalne Zulu kulture i hrišćanskih molitvi.

Novi Zulu kralj je rođen 1974. godine u Kvalabisi. Obrazovanje je stekao na privatnom St. Čarls Koledžu, a studirao na Uniterzitetu Džeksonvil u SAD gde je živeo nekoliko godina. Oženjen je sa dve žene i ima tri sina.

Mnogi Južnoafrikanci se nadaju da će novi monarh, kao što je to učinio prošlog meseca, nastaviti da javno podržava ciljeve poput borbe protiv rodnog nasilja u zemlji koja ima jednu od najvećih stopa silovanja i seksualnih napada na svetu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs