KRALJICA KOKAINA BILA JE OKRUTNIJA I OD PABLA ESKOBARA: Prva je koristila MULE za prenos droge i ubijala koga je stigla

Griselda Blanko bila je kraljica kokaina, a toliko je bila okrutna da su mnogi govorili da je za nju Pablo Eskobar bio anđeo

Zanimljivosti
20:51h Autor:
KRALJICA KOKAINA BILA JE OKRUTNIJA I OD PABLA ESKOBARA: Prva je koristila MULE za prenos droge i ubijala koga je stigla
Životna priča kraljice kokaina, Foto: Profimedia

Ponekad slavne osobe nisu samo talentovani ljudi koji poštuju zakone, već i kriminalci. Upečatljiv primer je Griselda Blanko, "gospodarica droge" iz Kolumbije. Okrutnost ove dame, koja je uspela da uspostavi sistem za krijumčarenje kokaina u Sjedinjene Države, još uvek je legendarna.

Osumnjičena je da je organizirala više od dvesta ubistava, ali dokazi nikada nisu pronađeni. Oko dvadeset godina života, Blanko je proveo u zatvoru, ali ni to nije uticalo na njen posao.

Ko je zapravo žena za koju su mnogi govorili da je za nju Pablo Eskobar bio anđeo?

Buduća gospodarica droge rođena je 1943. u Kolumbiji. Griselda Blanko odrasla je u siromašnoj porodici, a njena samograna majka, Ana Lusija Restopo, slabo je bila uključena u njeno odgajanje. Čak i u detinjstvu, buduća "kraljica kokaina" pokazivala je kriminalne tendencije. Prvo se "specijalizovala" za džeparenje, a zatim se prebacila u teže zločine.

Griselda je jedva imala jedanaest godina kad se uključila u otmicu deteta. Otmičari nisu mogli da dobiju otkupninu i rešili su se svojih žrtava na najokrutniji način. Svedovi kažu da je mlada Blanko ubila dečaka golim rukama, ali nema stvarnih dokaza o njenoj krivici.

Griselda je napustila porodični dom kada je imala 14 godina, jer ju je majka zlostavljala. Postoje dokazi da je već nekoliko godina nakon toga, tada još maloletna Blanko, trgovala svojim telom, zarađujući za život.

Kada je napunila 20 godina napustila je prostituciju i udala se. Njen izbor je pao na malog trgovca drogom Karlosa Truhilja. Iz ovog braka ima tri sina, a nakon samo par godina zajedničkog života njen muž je ubijen u kriminalnom okršaju.

Griselda nije dugo žalila za pokojnom mužem. Još nije imala trideset godina kad je stupila u drugi brak. Ovaj put se udala za Alberta Brava, čoveka s mračnom prošlošću.

Ubrzo se porodica preselila u Sjedinjene Države, tačnije u Njujork. Ranih 70-ih, par je odlučio da živi od trgovine drogom, umesto da rade slabo plaćene poslove. Nije bilo potrebno dugo, a Blanko je zajedno sa suprugom postala prvi kolumbijski trgovac drogom koji je proizvode Medeljin kartela unela u Sjedinjene Države, godinama pre nego što će Pablo Eskobar krenuti njenim stopama.

Prodajom droge i sama je postala zavisnik, pa je tako u jednom trenutku pod dejstvom opijata u svađi ubila svog supruga. Usledila je opšta pucnjava u kojoj je Bravo izvukao deblji kraj, a hladnokrvno ubistvo koje je počinila dalo joj je novi nadimak - "Crna udovica".

Nije više bilo nikoga ko bi joj stajao na putu i ona je ubrzo preuzela potpunu kontrolu nad kokainskim poslovima u Kolumbiji odakle je vodila posao.

Životna priča ove žene obavijena je masom tajni i legendi. Jedan od njih kaže da je kriminalni posao počela s prevozom 20 kg kokaina u Sjedinjene Države. Droga se nalazila u donjem vešu jedne od devojaka.

Za njenom robom ubrzo su svi počeli da se otimaju potiskujući marihuanu, ranije popularnu, u pozadinu. Smatra se da je takozvana epidemija kokaina započela upravo Griseldinim švercom u SAD.

Godine 1975. Griselda je prvi put dovedena pred lice pravde,a li je uspela da pobegne u Kolumbiju pre nego što je osuđena. Vratila se u Ameriku kasnih 70-ih, uz pomoć lažnih dokumenata. Ponovo je pokrenula unosan biznis trgovine narkoticima.

Griselda je osumnjičena za ubistva velikog broja ljudi. Prema nekim izveštajima, organizirala je oko dvesta zločina. "Kraljica kokaina" bila je prilično okrutna, ne samo s konkurencijom, nego i s članovima njihovih porodica. Bila je težak sociopata. Ubila bi svakog ko joj se nije dopao, ko joj je ostao dužan ili loše odradio posao.

Ona je bila pionir kada je u pitanj upotreba mladih devojaka mula, koje su tada bukvalno preklinjale za priliku da se sklone sa ulice, naprave neki novac i rade za "La Madrinu" kako su je prozvali.

Takođe, osnovala je specijalizovanu prodavnicu odeće u Medeljinu čija je svrha bila da kreira donji veš za krijumčarenje droge kako bi armija njenih mula mogla da prenese drogu iz Kolumbije u SAD. U brushalterima, korsetima, gaćicama njene mule su prenosile i po nekoliko kilograma kokaina, verovali ili ne.

griselda Blanko provela je 19 godina u zatvoru
griselda Blanko provela je 19 godina u zatvorufoto: Profimedia

Kada i gde je Griselda Blanko umrla?

Konačan krah "La Madrine" usledio je 1985. kada je uhapšena u svom domu zbog optužbi za drogu, a iza rešetaka je provela ukupno 19 godina. U junu 2004, u svojoj 61. godini, izašla je iz zatvora i deportovana u rodnu Kolumbiju.

Međutim, tržište kokaina odavno su vodili neki drugi, mlađi i ambiciozniji ljudi, a ona je preživljavala od nekoliko nekretnina koje su joj ostale u Medeljinu. Na koncu života snaga i novac Griselde Blanko su isparili i sve što je imala bila je legija neprijatelja koja je čekala da joj se osveti. Ubijena je 2012. godine u Medeljinu, kada je nepoznati napadač ispalio dva metka u njenu glavu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs