u redu za krunu

ONI STOJE U REDU ZA KRUNU: Nakon Čarlsa na tron dolazi ON, a promena pravila dala je šansu još jednom članu porodice

Nalsedna linija kraljice Elizabete već je poznata, nakon princa Čarlsa krunu će naslediti njegov sin Vilijam.

Zanimljivosti
17:40h Autor:
ONI STOJE U REDU ZA KRUNU: Nakon Čarlsa na tron dolazi ON, a promena pravila dala je šansu još jednom članu porodice
Nasledna linija kraljice Elizabete, Foto: Reuters / Chris Radburn

Britanska kraljica Elizabeta II na kraljevski presto došla je 1952. godine i tako postala šesta žena koja je došla na to mesto. Titulu kraljice dobila je nakon smrti oca Džordža VI, koji je takođe bio kralj.

Uzimajući u obzir da je kraljevsku dužnost obavljala punih 70 godina, dobila je i titulu najduže vladarke u britanskoj istoriji. Pre nje, tu titulu imala je njena prabaka Viktorija, koja je vladala nešto više od 63 godine.

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Zanimljivo je i da se kraljica Elizabeta udala za svog trećeg rođaka, princa Filipa, vojvodu od Edinburga.

Princ Filip preminuo je prošle godine, u svojoj 90. godini života.

Kraljica Elizabeta, Princ Filip
foto: Profimedia

Smrt kraljice Elizabete potresla je javnost širom sveta, te o tome ne prestaje da se priča. Njenu krunu nasledio je njen sin, princ Čarls u 74. godini, te je neko ko je najduže čekao na tron u istoriji monarhije.

Princ Čarls je direktni naslednik svoje majke još od treće godine života. Pokrovitelj je mnogobrojnih dobrotvornih orgaanizacija, vrlo je obrazovan, te je prvi kraljevski naslednik koji je stekao univerzitetsku diplomu. Međutim, pratile su ga razne afere, zbog ljubavnog života.

Princ Čarls
foto: Profimedia

Čarls je sa princezom Dajanom dobio dva sina, starijeg Vilijama i mlađeg Harija. 2005. godine, oženio se Kamilom, vojvotkinjom od Kornvola.

Nakon kralja Čarlsa III, prvi u redu za nasleđivanje trona, je njegov stariji sin, princ Vilijam.

Princ Vilijam ima veoma bogatu i pohvalnu biografiju. Osim toga što je član kraljevske porodice važi za najobrazovanijeg člana iste. Magistrirao je umetnost, a takođe je i odslužio vojsku od 2006. do 2013. godine, učestvujući u više od 150 helikopterskih akcija potrage i spašavanja.

Princ Vilijam
foto: Profimedia

Princ Vilijam oženio se 2011. godine, vojvotkinjom od Kembridža Kejt Midlton, koja je postala najpopularnija osoba kraljevske porodice nakon kraljice Elizabete.

Par je nakon venčanja dobio i troje dece, princa Džordža (9), princezu Šarlot (7) i princa Luisa (4).

Kejt Midlton, Princ Vilijam, Princ Luis, Princ Džordž, Princeza Šarlot
foto: Profimedia

Nakon princa Vilijama, njega će naslediti njegov sin Džordž. Njegovim rođenjem u redu nasleđivanja “istisnuo“ je mlađeg brata princa Vilijama, Harija, te postao treći u liniji za nasleđivanje prestola.

Ukoliko postane kralj, nakon njegovofg oca Vilijama, Džordž će biti 43. monarh od Vilijama Osvajača.

Princeza Šarlot, četvrta je u redu za presto, kao druge dete princa Vilijama. Budući da je 2011. godine britanska monarhija ukinula pravilo koje je davalo prednost muškim naslednicima u odnosu na njihove sestre u naslednoj liniji, princeza je imala veliku sreću.

Princ Vilijam, Kejt Midlton
foto: Profimedia

Princ Luis peti je po redu za presto, jer je najmlađi sin princa Vilijama.

Princ Hari oženio se američkom glumicom Megan Markl 19. maja 2018. u dvorcu Vindzor.

U januaru 2020. kraljevski par je rekao da će se povući kao „stariji“ članovi kraljevske porodice i da nameravaju da „rade na tome da postanu financijski nezavisni“.

Megan Markl, Princ Hari
foto: Profimedia

Nešto više od godinu dana kasnije, Bakingemska palata je potvrdila da se par neće vratiti na kraljevske dužnosti, te da će se odreći svojih počasnih vojnih imenovanja i kraljevskog pokroviteljstva.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs