Bajkovito venčanje

UDALA SE MALALA JUSAFZAI, NAJMLAĐA DOBITNICA NOBELOVE NAGRADE: Izabrala muža prema sebi i po sebi! (FOTO)

Malala Jusafzai, dobitnica Nobelove nagrade za mir i aktivistkinja za ljudska prava, udala se za Asera Malika

Zanimljivosti
Autor:
UDALA SE MALALA JUSAFZAI, NAJMLAĐA DOBITNICA NOBELOVE NAGRADE: Izabrala muža prema sebi i po sebi! (FOTO)
Foto: Profimedia

Malala Jusafzai venčala se za svog partnera Asera Malika na skromnoj ceremoniji. Još nije poznato kako se par upoznao, ali je ranije ove godine Aser čestitao Malali rođendan na društvenim mrežama.

Iako je u Pakistanu i Malalinoj tradiciji običaj da mlada uđe u ugovoreni brak, njen otac je rekao da će tu odluku prepustiti Malali.

"Još uvek ne razumem zašto ljudi moraju da se venčavaju. Ako želite da imate osobu u svom životu, zašto morate da potpisujete papire za brak, zašto to ne može biti samo partnerstvo?", rekla je Malala ranije ove godine za Vog.

Malala Jusafzai je sa 17 godina postala najmlađi dobitnik Nobelove nagrade u bilo kojoj oblasti, kada je 2014. podelila Nobelovu nagradu za mir sa indijskom aktivistkinjom za prava dece Kajlaš Satirahi.

Poznata je kao borac za pravo na obrazovanje i prava žena, posebno u dolini Svat, gde su Talibani zabranili devojčicama da pohađaju školu.

Na nju je 9. oktobra 2012. godine izveden atentat, kada je napadač ušao u školski autobus prilikom njenog povratka iz škole i ispalio joj dva hica u glavu i vrat.

Odgovornost za napad su preuzeli talibani.

Nakon atentata je bila u kritičnom stanju, ali joj se zdravstveno stanje poboljšalo pa je prebačena u Birmingem na dalje lečenje.

Ovaj atentat je pokrenuo podršku Malali Jusufzai širom sveta, a specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za globalno obrazovanje Gordon Braun je pokrenuo peticiju pod sloganom „Ja sam Malala“ sa ciljem da sva deca širom sveta do kraja 2015. godine budu u školama.

Peticija je dovela do toga da je Pakistan ratifikovao prvu povelju o pravu na obrazovanje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs