Kontroverzna tehnika pravljenja dece

Britanski naučnici razvili novu tehnologiju za rađanje dece

Britanija bi mogla da dozvoli kontroverznu tehniku stvaranja dece uz upotrebu DNK troje ljudi, što je potez koji bi mogao da pomogne parovima da njihova deca ne naslede retke genetske bolesti, prenosi AP
Zanimljivosti
12:52h Autor:
Britanski naučnici razvili novu tehnologiju za rađanje dece

Nova tehnologija pomogla bi ženama sa "manjkavim" mitohondrijama da na decu ne prenesu defekte, koji mogu da rezultiraju bolestima poput mišićne distrofije, epilepsije, srčanih problema ili mentalne zaostalosti. Jedno u 200 dece se svake godine rodi u Britaniji sa mitohondrijalnim poremećajem.

"Naučnici su razvili novu proceduru koja bi mogla da zaustavi prenošenje ovih oboljenja", rekla je glavni medicinski zvaničnik u Britaniji, dr Sali Dejvis.

Za žene sa lošim mitohondrijama, naučnici bi uzimali samo zdrav genetski materijal iz jajne ćelije ili emriona. Potom bi ga prebacili u donatorsku jajnu ćeliju - embrion koji ima zdrave mitohondrije, ali bi ostatak ključne DNK bio uklonjen. Tako oplođen embrion bio bi ubačen u matericu majke.

Neke grupe protive se veštačkoj reprodukciji i veruju da je uništenje jajnih ćelija nemoralno. Britanski tabloidi su napali proceduru koja je prvi put predstavljena 2008. godine i opisali je kao stvaranje dece troje roditelja - majke, donora i oca. Za tu tvrdnju naučnici kažu da je netačna, jer je količina DNK iz jajne ćelije donora beznačajna.

Ukoliko britanski poslanici pristanu, Britanija bi mogla da postane prva zemlja na svetu gde bi takva tehnika bila korišćenja za pravljenje dece. Stručnjaci kažu da bi se procedura primenjivala na svega desetak žena godišnje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs