Čista ljubav

Kako se danas hrane studenti i zašto je najveća potvrda ljubavi kad od roditelja stigne paket sa hranom! (FOTO)

Da li se sećate studentskih dana? Da li vam je autobuska stanica i dalje asocijacija na čekanje paketa sa hranom od kuće, iz unutrašnjosti?

Zanimljivosti
13:19h
Kako se danas hrane studenti i zašto je najveća potvrda ljubavi kad od roditelja stigne paket sa hranom! (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

Studentska sobica je za većinu nešto što asocira na neimaštinu, skromnost, bedu i usamljenost, ali one su već odavno daleko od toga. Oni koji su poslednje dve decenije živeli i hleb delili sa potpunim strancima u studentskoj sobi znaju koliko smeha, sreće i doživotnih prijateljstava stane u tih par kvadrata.

San većne studenata je da "upadnu na budžet", pa da torbu biranih stvari pažljivo rasporedi u toj jednoj sobici. To znači sigurnost. To znači hrana u menzi, topla čitaonica, bogat društveni život, centar dešavanja...

I pored svega toga što dobijaju, iako im ništa ne manjka, studentima je ipak najdraže kada od kuće stigne onaj paket sa hranom. Torba. A u njoj sva majčinska briga i ljubav.

"Sećam se te torbe. Plastičnoj dvolitri isečen vrh, a u njoj pažljivo naredane sarmice, pa vraćen vrh i selotejpom zalepljen. U torbi suvo meso, domaći hleb, sirnica, a "u pukotinama" nagurane jabuke i orasi u ljusci! Da se prostor pažljivo iskoristi," priseća se Zorica.

Studentski dom, hrana
foto: Privatna Arhiva

Dobijena torba je poklon kojem se veseli ceo dom. Tada nastupa čašćavanje, isprobavanje, komentarisanje... Svi dobijaju parče ljubavi, umešeno u domaći kolač.

"Najdraža mi je torba koja stiže posle slave: U njoj slana torta, pečene paprike, pečenje... Nedavno raspremam jednu takvu torbu i u njoj nađem dve kantice krema, a nigde ruske salate koju sam čekao kao ozebo sunce. Zovem majku da je pitam kako to da je zaboravila da mi pošalje rusku, a šalje mi dve kantice krema, a ona mi kaže: "Nema krema, u jednoj ti je ruska, a u drugoj kajmak!" E, to je ljubav," priča Aleksandar (20).

Pošto retki u domskim sobicama drže frižidere, hrana se oduvek "čuva" na terasi, na prozorima sa spoljne strane. Šetajući se među studentskim domovima, videćete kako sa prozora "visi" suvo meso, mleko u tetrapaku, kobasice....

hrana, studenjak
foto: Privatna Arhiva

"Svaki put majka mi uredno šalje boraniju koju ja ne volim nešto naročito da jedem. Nikad joj ne kažem da mi je ne šalje, jer mi je žao da joj prebacujem. Ili je na silu pojedem ili je podelim sa nekim ko voli da jede boraniju, kao recimo kuče ispred doma,"iskren je Vlada.

Sećate li se vi vaših studentskih paketa? Pišite nam u komentarima šta su vama roditelji slali od kuće na fakultet?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs