Šta nam govor tela može otkriti o šefovima, vozačima i mladoženjama?

Govor tela nam često može reći i više od izgovorenih reči, a da toga i nismo svesni. Otkrivamo šta pojedini gestovi u datom trenutku znače
Zanimljivosti
15:32h
Šta nam govor tela može otkriti o šefovima, vozačima i mladoženjama?

Srećni mladoženja će čvrsto zagrliti svoju ženu, devojka i mladić će se držati za ruku i grliti i na javnom mestu, dajući tako svima do znanja da pripadaju jedno drugom. Ponosni novopečeni vlasnik automobila, staviće ruku na njega ili položiti nogu na branik. Šefovi neretko u svojoj kancelariji sede nogama podignutim na sto, pokazujući takvim položajem da polažu sva prava na prostoriju i na nameštaj u njoj…

Odbij, to je moje!Ljudi često, pa i nesvesno, pokretom ili stavom pokazuju da neki predmet, prostor, pa čak i osobu smatraju svojim neprikosnovenim vlasništvom. Najočigledniji takav gest jeste naslanjanje na drugog čoveka ili na neki predmet, a poruka je nedvosmislena: “Odbij, to je moje!” No, naslanjanjem se može iskazivati i želja za dominacijom ili se, pak, može i upozoravati osoba kojoj bismo hteli preoteti nešto za šta ona veruje da je njeno.

Ja sam moćniji!Šefovi neretko u svojoj kancelariji sede nogama podignutim na sto, pokazujući takvim položajem da polažu sva prava na prostoriju i na nameštaj u njoj. Šef koji obe noge drži na stolu, verovatno će promeniti položaj čim njegov nadređeni uđe u prostoriju ili će noge spustiti na najnižu policu, ili ih staviti na pod, ali tako da barem jedna noga bude priljubljena uz sto.Neka istraživanja su pokazala da mnogi zaposleni nakon što budu unapređeni na rukovodeće mesto, počinju da koriste iste pokrete kao i njihovi dojučerašnji šefovi, iako to pre nisu radili.Međutim, ako nekoga želimo preplašiti ili probuditi strahopoštovanje, koristićemo neki njegov predmet ili nameštaj bez dopuštenja. Sedenje za tuđim radnom stolom ili korišćenje tuđeg računara, šalje poruku Šta mi možeš? Znam da je ovo tvoje, ali ja sam moćniji! Takvim potezima su naročito skloni šefovi.

Štetno za pregovoreKo želi da ostvari dobru saradnju sa drugima, bez obzira je li reč o nadređenima, podređenima ili ravnopravnim saradnicima, kloniće se takvih pokreta posedovanja. Oni naročito mogu biti štetni tokom pregovora i dogovora o zajedničkoj akciji ili poslu.Ako vas nerviraju položaji tela kojima osoba iskazuje svoju nadmoć ili nadmenost, kada recimo, sedi podignutih nogu na stolu, diskretno i sami poduzmite nešto: pružite joj, na primer, neki papir ili predmet koji neće moći da dohvati u takvom položaju tela, pa će stoga, silom prilika, morati da promieni položaj. Barem nakratko.No, važno je znati i to da neke osobe posežu za pojedinim gestovima bez neke posebne namere, na primer, naslanjaju se na vrata, iz čiste navike, tako da i nisu svesne da time mogu uplašiti ili izazvati neugodnost kod ostalih ljudi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs