Da li ste znali?

9 zapanjujućih stvari koje vaše telo može da uradi: Predvidi budućnost, vrati vas u prošlost!

Vaše srce može da predvidi budućnost, oči otkrivaju stanje organizma, dok čulo mirisa može da vas vrati u prošlost
Zanimljivosti
00:46h
9 zapanjujućih stvari koje vaše telo može da uradi: Predvidi budućnost, vrati vas u prošlost!
Foto: Shutterstock

Da li ste znali da vaše telo može da predvidi budućnost, spasi vam život i vrati vas u prošlost. Ako ne verujete, pročitajte tekst i uverite se u devet neobičnih stvari koje vaše telo može da uradi.

1.Vaši bolni zgolobovi mogu da predvide vremePriče o bolnim i "škripavim" zglobovima nisu samo priče, tvrdi ortoped Robert Tait. "Pre nailaska oluje pada vazdušni pritisak. Živci u zglobovima registruju relativni porast pritiska tečnosti u zglobovima koji dovodi do osećaja bola. Možda vas zglobovi jako bole, ali bar znate da morate da ponesete kišobran kada izlazite van", tvrdi ugledni ortoped.

2. Oči otkrivaju kada vam je telo pothlađenoSvi se tresu kada im je hladno, ali ako želite da znate kad je neko ozbiljno pothlađen, pogledajte mu u oči. "Kod jake hipotermije, krvni sudovi se stisnu radi uštede energije. To dovodi do privremenog sužavanja vidnog polja", tvrdi Dr Rupe Hansra, direktor Instituta za ispitivanje očnih bolesti.

3. Vaše srce može da predvidi budućnostIstraživači sa tri Univerziteta, dva iz SAD-a, i jednog iz Italije sproveli su zanimljivo istraživanje. Pokazivali su ispitanicima različite fotografije i proučavali njihove reakcije. Neke fotografije su bile emocionalno neutralne, dok su druge bile strašne i izazivale su odogovarajuću reakciju. Naučnici su utvrdili da se rad srca ubrzava i deset sekundi pre nego će ispitanicima pokazati neku uznemirujuću fotografiju. Srce je na neki način predvidelo šta će se desiti. Slušajte svoje srce, šta god mislili o ovom istraživanju.

4. Vagina može da postane uzbuđena pre mozgaIstraživanje sprovedeno u Holandiji pokazalo je da vagina postaje navlažena i spremna za polni odnos puno pre nego što žena postane svesna da je uzbuđena. To je u suprotnosti sa tvrdnjom da su muškarci više vizuelni tipovi nego žene.

5. Zenice otkrivaju kada ste zaljubljeniKad vas neko privlači, vaše zenice se šire, tvrde naučnici. Međutim, to se ne dešava samo kod zaljubljenosti, već prilikom svega što vas usrećuje. Dakle, zenice vam se šire i kad gledate zalazak sunca ili neki predivni pejzaž.

6. Miris vas može vratiti u prošlostPodručje u mozgu koje je zaduženo za čulo mirisa, nalazi se unutar područja zaduženog za emocije. Mirisi, sećanja i emocije toliko su isprepleteni da vam neki miris koji vas podseća na nešto sto se davno desilo, može naterati suze na oči, tvrde naučnici sa Univerziteta u Stokholmu.

7. Vaše oči mogu predvideti dolazak prolećaIako vreme može biti oblačno, hladno i kišovito, alergije zbog kojih vam oči svrbe i suze, mogu biti najava da proleće uskoro dolazi. Broj čestica polena raste pre promene vremena, tvrde naučnici. Alergičari to, nažalost, dobro znaju.

8. Vaš probavni sistem može da vam da nadljudske sposobnosti Da, mama stvarno može da podigne automobil ako je njeno dete zarobljeno ispod njega. Kad je vaš mozak u stanju uzbuđenosti, luči se adrenalin, pojačava se broj otkucaja srca, brže se diše i najvažnije - "gasi se" probavni sistem, kako bi omogućio mišićima da se stisnu jače nego inače.

9. Migrene mogu da predvide ekstremne promene temperatureLjudi koji imaju migrene osetljivi su na promene temperatura, na vrlo toplo i vrlo hladno vreme. Takve promene stvaraju hemijski disbalans u mozgu koji uzrokuje migrene. Zato se preporučuje svima sa migrenama da probaju da ostanu u zatvorenim prostorima kad god su temperature ekstremno visoke ili niske.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs