Nijedna žena do nje to nije uradila

Rame uz rame sa Teslom i Pupinom: Srpkinja koju svet veliča, a ovde je niko ne zna! (FOTO)

Nišlijka Jovanka Bončić je ušla 1913. godine u istoriju nemačkog inženjerstva kao prva žena koja je diplomirala inženjerske nauke na njihovom univerzitetu Darmštat
Lifestyle
22:06h Autor:
Rame uz rame sa Teslom i Pupinom: Srpkinja koju svet veliča, a ovde je niko ne zna! (FOTO)
Foto: Printscreen Twitter / Bgdsajam

Srbija je mala zemlja puna velikih ljudi. Mnogi slavni naučnici potekli upravo iz naše male zemlje sa Balkana, promenili su tokove istorije, civilizacije i kulture.

Dok za Teslu i Pupina svi znaju, veoma mali broj ljudi u Srbiji je čuo za Jovanku Bončić, prvu ženu u istoriji Nemačke koja je diplomirala inženjerstvo na njihovom Univerzitetu.

Nišlijka Jovanka Bončić je ušla 1913. godine u istoriju nemačkog inženjerstva kao prva žena koja je diplomirala inženjerske nauke na njihovom univerzitetu. Jovanka je rođena u Nišu 1887. godine. Kao izuzetno uspešan student završila je arhitekturu na Beogradskom Univerzitetu, a nakon prakse u Železnici Srbije, odlazi na prestižni Univerzitet u Darmštatu.

Odbačena od svoje zemlje, a Njujork joj se klanjao: Nesrećan život Milene Pavlović Barili (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Jovankino diplomiranje bio je veliki događaj za Nemačku, koja do danas nije zaboravila našu Jovanku. Svi nemački mediji pisali su o njoj, objavljivali su njene slike i veličali uspeh naše naučnice.

Jovanka se udala za ukrajinskog inženjera Andreja Katernića, sa kojim je sarađivala u Kijevu i Sankt Peterburgu. Nakon 1922. godine dolaze u Beograd, gde sa puno uspeha nastavljaju da grade karijeru. Manje je poznato da Srbija, upravo zahvaljujući njoj, može da se podiči zgradama Učiteljskog i Veterinarskog fakulteta, banjskim lečilištem u banji Koviljači, zgradom Banskog dvora u Banja Luci i mnogim drugim građevinama.

Život prve srpske lekarke Drage: Muškarci je ponižavali, država je sabotirala!

U Darmštatu je na stogodišnjicu diplomiranja Jovanke Bončić ustanovljena godišnja nagrada s njenim imenom koja se dodeljuje za najbolja dostignuća žena u oblasti materijala geonauke.

Takođe, u Nemačkoj postoji i ulica u studentskom kampusu grada, koja upravo nosi ime Jovanke Bončić. Svet nije zaboravio našu Jovanku, ali izgleda da mi jesmo. Ni u Beogradu, u gradu u kome je umrla ova velika žena, ni u rodnom Nišu, niti bilo gde u Srbiji nema obeležja ovoj divnoj i velikoj ženi.

Nesrećna Mileva Marić: Unakazili je na rođenju, Ajnštajn je ponižavao, umrla u bedi! (FOTO)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs